ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η δική μας πολιτική είναι μνημόνιο με το λαό

EUROKINISSI

Δύο ερωτήματα απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;», τονίζοντας πως πολιτική της κυβέρνησής του είναι "μνημόνιο με το λαό".

«Τα προηγούμενα μνημόνια ήταν με τους δανειστές, αυτό το μνημόνιο που φέρνουμε εμείς είναι με τον ελληνικό λαό, γιατί αφορά τις ανάγκες του, την προοπτική του, τη στήριξη του για ένα καλύτερο αύριο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το δικό μας, λοιπόν, 4ο μνημόνιο, το μνημόνιο με τον λαό θα μας δεσμεύει από δω και στο εξής για να συνεχίσουμε στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, να κάνουμε πράξη τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και ό,τι υπάρχει περιθώριο μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να προχωρήσουμε το προχωράμε. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε διαρκώς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές της λιτότητας και του ΔΝΤ και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε.

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

- Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

- Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.

- Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια με των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές» εξηγώντας πως «κατήργησε το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ».

Χαρακτήρισε «κατόρθωμα« της κυβέρνησης την καθιέρωση του ασφαλιστικού συστήματος κι ανέφερε πως η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση 250.000 μη μισθωτών δεν είναι μία έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά είναι ενταγμένη σε μία στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

«Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων και ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός. Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση».

Με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, και έχοντας εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, η κυβέρνηση θεσπίζει ένα καθεστώς, όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερες εισφορές, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μόλις τρία χρόνια μετά τη στιγμή της πλήρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, κατορθώνουμε, λοιπόν, πια να έχουμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο. Με το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές απ ό,τι με το προηγούμενο καθεστώς, προστατεύοντας παράλληλα τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε αυτήν τη σαφώς βελτιωμένη, την αισιόδοξη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνεται εξάλλου η προσπάθεια που κάνουμε από την πρώτη στιγμή για να αντιστρέψουμε την κατάσταση της απορρύθμισης που επικρατούσε στην αγορά εργασίας όταν αναλάβαμε.

Στη νέα όψη του ασφαλιστικού συστήματος αποτυπώνονται:

- Η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα.

- Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

- Οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

- Οι προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουμε στη Βουλή τα τελευταία χρόνια και θωρακίζουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους».

«Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε», τόνισε.

Με βάση τα αποτελέσματα της στρατηγικής της η κυβέρνηση μπορεί σήμερα, έντιμα και καθαρά, να πει στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο και οι αδικίες που υπέστη θα αποκατασταθούν, είπε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αμέσως μετά μίλησε αναλυτικά και με παραδείγματα -καταθέτοντας τους σχετικούς πίνακες- για τις ελαφρύνσεις που φέρνει το νομοσχέδιο άμεσα για 250.000 μη μισθωτούς, λέγοντας:

- Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

- Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

- Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς - δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ - 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.

- Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.

Ενώ ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ' έτος.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός έστρεψε και τα βέλη του στην αντιπολίτευση και αναφερόμενος ειδικά στον πρόεδρο της ΝΔ είπε πως θα περίμενε να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θαρραλέο» από την πλευρά του, σημειώνοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς» γι' αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ίσως είναι πιο ασφαλής αυτή η επιλογή γιατί για το πανεπιστημιακό άσυλο μπορεί ακόμα να κατατροφολογεί, γιατί ως προς την οικονομία η καταστροφολογία του τελείωσε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το "Τσοβόλα δώστα όλα" και ψηφίζετε το "Τσοβόλα δώστα όλα"», σχολίασε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, με τα οποία αποκαθιστά αδικίες. «Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος, διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, εμείς θα την αποκαταστήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη και στις δηλώσεις του περί «4ου μνημονίου», ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που διαψεύστηκε τόσες πολλές φορές μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας ότι θα είχε ενδιαφέρον για τα προεκλογικά σποτάκια να μετρήσουμε πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «4ο μνημόνιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης