ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για τις «διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις» ζητούν τα κόμματα

Περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για τις «διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις» ζητούν τα κόμματα
EUROKINISSIΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων από τη Δικαιοσύνη ζητά η πλειοψηφία των κομμάτων, στη σημερινή παρουσίαση των πορισματικών τους θέσεων στην εξεταστική επιτροπή που διερεύνησε υποθέσεις σκανδάλων στο χώρο της υγείας.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Ανδρέας Μιχαηλίδης παρουσιάζοντας το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά και υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών των δύο πολιτικών.

«Πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα από τις μη σύννομες υπερκοστολογήσεις για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις στο δημόσιο», είπε, ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ μίλησε για υπόθεση που «βγάζει μάτι».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ επέρριψε ευθύνες στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη επειδή δεν ανέστειλαν τις πληρωμές που έγιναν επί των ημερών τους. «Εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία που σημείωσε ότι επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης μειώθηκε η τιμή από τα 1500 ευρώ στα 400 ευρώ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε πως για τη ΝΔ δεν προκύπτει πολιτική ευθύνη των προσώπων που ενεπλάκησαν με τις διαγωνιστικές αρθροσκοπήσεις για την περίοδο που ερευνήθηκε από την εξεταστική επιτροπή κι ότι δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. «Ένας υπουργός δεν μπορεί να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για την τιμολόγηση των εξετάσεων και θα έπρεπε να βασιστεί στην γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, που εν προκειμένω ήταν ομόφωνη», είπε αναφορικά με τις αιτιάσεις του πορίσματος για τον Μάκη Βορίδη.

Περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη ζήτησε και η ΔΗΣΥ με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για συμπαιγνία και μεθοδεύσεις. Για τη ΔΗΣΥ η αφετηρία βρίσκεται στη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ. Μίλησε για μια επίμεμπτη πράξη, πρόσθεσε δε, ότι δεν τεκμηριώνεται ποινικό αδίκημα. «Δεν μπορείς να πεις ότι ο υπουργός γνώριζε όταν είχε στα χέρια του μια ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ», είπε.

Να σταλεί ο φάκελος στη δικαιοσύνη, ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, εφόσον αποδειχθούν, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στη ΝΔ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο πρώην ούτε στο νυν ΚΕΣΥ.

«Δεν προκύπτουν ποινικές ή πολιτικές ευθύνες για τον Μάκη Βορίδη», είπε από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ σε ότι αφορά στον Μάριο Σαλμά υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις ευνοϊκής μεταχείρισης.