Βουλευτές διεκδικούν αναδρομικά 24.000 ευρώ
Επιστροφή αναδρομικών σε βουλευτές που αντιστοιχεί σε ποσό ύψους 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες), ψήφισε η Βουλή.
Στη συγκεκριμένη αποκάλυψη προέβη τη Δευτέρα (12/11/2018) ο επικεφαλής της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «προκλητική κίνηση άνευ προηγουμένου».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, τα αναδρομικά στους βουλευτές ψηφίστηκαν σε τροπολογία μαζί με τα αναδρομικά στους ένστολους και φαίνεται πως είχαν κρατηθεί κρυφά.
Ειδικότερα στο άρθρο 14 της επίμαχης τροπολογίας, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών στους δικαστικούς λειτουργούς και τα κύρια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κύριες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω, έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες).
Υπενθυμίζεται ότι το μισθολόγιο των Ελλήνων βουλευτών είναι αυτόματα συνδεδεμένο με το μισθολόγιο των δικαστών και ειδικότερα με το μισθό του Προέδρου του Αρείου Πάγου που είναι ο μεγαλύτερος καταβαλλόμενος στην Ελλάδα μισθός στο δημόσιο τομέα.
Επί της ουσίας, οι βουλευτές βασίζουν το νόμιμο της επιστροφής των αναδρομικών σε δύο σημεία:
Στο άρθρο 63 του Συντάγματος: «Οι βουλευτές για την άσκηση του λειτουργήματός τους, δικαιούνται από το Δημόσιο αποζημίωση και δαπάνες. Το ύψος τους καθορίζεται με απόφαση της Ολομελείας της Βουλής» Στο Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής: Βάσει αυτού ορίζεται πως ότι η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Το Ψήφισμα αυτό έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του κοινού νόμου, ορίζει επίσης ότι οποιαδήποτε μεταβολή στις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει άμεση επίπτωση και στους μισθούς των βουλευτών.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως ό,τι χορηγείται ως ποσό αναδρομικών στους δικαστές, αυτομάτως καταβάλλεται και στους βουλευτές.
Το ζήτημα, πάντως, είναι πως σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου οι συνταξιούχοι βρίσκονται στα «κάγκελα» σχετικά με το μέλλον των συντάξεων, οι Έλληνες βουλευτές κινούνται στο δόγμα «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό».