Τσίπρας: Προκήρυξη 10.000 προσλήψεων μέσα στο 2019 για να καλυφθούν από το 2020 και μετά
Για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός» και την επίλυση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις εργασίας και θα ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις που έχει ανάγκη η χώρα.
«Η πολιτεία κερδίζει το ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίου θα προκηρυχτούν άμεσα για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά» είπε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, και οι δύο πλευρές κάνουν με αυτή τη συμφωνία ένα βήμα πίσω. Η Πολιτεία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζει ότι πήρε περιουσία σε τίμημα χαμηλότερο της αξίας της και έτσι θα δίνει ένα ποσό στην εκκλησία που θα ισούται με τη μισθοδοσία.
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση φιλοδοξεί πως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας να μπορεί να πληρώνει το επίδομα προς την Εκκλησία.
«Η εκκλησία με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει όλη η αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά.
Μάλιστα, επισήμανε ότι ήδη η επιτροπή εδώ και έναν χρόνο έχει καταγράψει την περιουσία 22 μητροπόλεων.
Απαντώντας σε ερώτημα για το τι κερδίζει η Πολιτεία από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημόσιων υπαλλήλων.
«Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας».
Τόνισε ότι το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι καθώς αναμένεται να έχουμε 8.000 με 8.500 αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη, συν 7,5 χιλιάδες που έχω εξαγγείλει επιπρόσθετα γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι").
Πρόσθεσε ότι το 2020 που αναμένεται πάλι να έχουμε 8.000 με 8.500, θα έχουμε συν 10.000, θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς.
Άρα, λοιπόν το ποσό αυτό θα απελευθερωθεί για να προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις για το 2020. Είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος περίπου 200 εκατ. που θα υπάρξει από τις 10.000 θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί.
«Παρά την καταστροφολογία ότι θα φέρουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, τελικά φέραμε αντίμετρα, χωρίς μέτρα» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ωφέλεια για την Πολιτεία από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σήμερα λιμνάζει, είναι αμφισβητούμενη και μη αξιοποιήσιμη.
Σε μια δεκαετία θα μπορεί το κράτος να παίρνει τα χρήματα αυτά από την αξιοποίηση για να πληρώνει το επίδομα στην Εκκλησία. Άρα, θα έχει πολύ μεγάλη και οικονομική ωφέλεια το κράτος και η Εκκλησία, η οποία θα μπορεί να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη.
«Αλλάζουν πολλά» με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών», από τη δεκαετία του '20, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.
«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε, μιλώντας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα.
Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Όπως αποκάλυψε για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.
Για τα αναδρομικά
Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα για τα αναδρομικά, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η κριτική της θυμίζει «εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά».
«Η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε:
«Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.
«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση».
Πρόσθεσε δε πως αυτό έγινε μια φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλά τους».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή»
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική βουλή.
«Η συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θυσίασα κανέναν»
Ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν θυσίασε κανέναν» και ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε μόνος του να παραιτηθεί μετά τη σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το έργο του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών και «εξαιρετική» τη συμβολή του στην πορεία ανάταξης της χώρας.
Για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα
«Το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Ελλάδα έκανε τα ενδεδειγμένα, αυτά που έπρεπε να κάνει, από την πρώτη μέρα, από την πρώτη στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και την κριτική που διατυπώνεται περί «ήπιας» αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης.
«Σήμερα είναι μια μέρα πένθους και για την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα και για την ελληνική ομογένεια στην Αλβανία, δεν θέλω να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Κατανοώ το πένθος της οικογένειας, κατανοώ τη χαροκαμένη μάνα που έχασε ένα νέο παιδί. Είναι δικαιολογημένη και η πικρία και η οργή και ο θυμός, δεν θέλω να μπω σε κανενός είδους αντιπαράθεση σε σχέση με αυτό» είπε χαρακτηριστικά
Ταυτόχρονα επισήμανε πως αυτό το πολύ δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε στρατηγική από την προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά με την Αλβανία, επιλύοντας χρόνιες διαφορές.