ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλοπούλου στο CNN Greece: Καλό πρώτο βήμα η συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας (aud)

Eurokinissi

Ως ένα καλό πρώτο βήμα για την έναρξη του δημοσίου διαλόγου βλέπει η γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου τη συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Οι ρυθμίσεις οι οποίες εξαγγέλθηκαν θα μπορέσουν να αξιολογηθούν μέσα στο χρόνο και όχι τώρα με την εξαγγελία. Φαίνεται να επιλύει μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών και αυτό είναι το σημαντικό. Το αν την επιλύει με τον καλύτερο τρόπο ή όχι θα φανεί στην πράξη», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου σε επικοινωνία της με το CNN Greece.

Η ίδια εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία της σχετικά με το μέλλον των κατώτερων κλιμακίων του κλήρου. «Μέχρι τώρα υπήρχε διακριτική εποπτεία του κράτους στην εκκλησία και ελπίζω να μην μετατραπεί σε ομηρεία του κλήρου από την ιεραρχία στο όνομα της αυτονομίας της εκκλησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενη για το άρθρο 3 του Συντάγματος και τι θα γίνει μετά τη σύναψη της συμφωνίας η κ. Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως η εν λόγω συμφωνία θα συμπεριληφθεί στον υπάρχοντα νόμο και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν αργότερα.

Σημειώνοντας πως ο «διάλογος μόλις αρχίζει», τόνισε πως πρέπει να «καταγραφούν οι διαφωνίες και οι συναινέσεις, δηλαδή να καταγραφεί το είδος του κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού που υπάρχει σήμερα στη χώρα γύρω από αυτό το θέμα».

Απαντώντας σχετικά με το αν υπήρξε ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής γνωστοποίησε πως υπήρξε μία «ενημέρωση από το πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, όχι, όμως, στις λεπτομέρειές της».

«Για μένα το ανησυχητικό, αν υπάρχει, είναι τι θα σημαίνει η αυτονομία της εκκλησίας σε σχέση με τον τον κατώτερο κλήρο, που μέχρι τώρα έκανε τη δουλειά του έχοντας ως συμπαραστάτη το κράτος. Επίσης, δεν ξέρω εάν τα δικαιώματα του κλήρου ως εργαζομένων θίγονται με αυτή τη ρύθμιση, δηλαδή ότι δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτά δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικά γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο η ανώτερη ιεραρχία της εκκλησίας, αλλά και το πώς βιώνει αυτή την αλλαγή ο κατώτερος κλήρος», είπε, ακόμη.

Ολοκληρώνοντας και ερωτώμενη αν πρόκειται για ένα καλό βήμα, συμφώνησε, αλλά δεν θέλησε να χαρακτηρίσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. «Ναι (σ.σ. είναι ένα καλό πρώτο βήμα). Στον αντίκτυπο που θα προκαλέσει στην κοινωνία και στους ενδιαφερόμενους, που είναι τα πολιτικά κόμματα, η εκκλησία και η κοινωνία για να μπορούμε να σταθμίσουμε αν πραγματικά είναι άτολμο ή τολμηρό ως βήμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης