ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου στο Μαξίμου

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 17.53 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμο και Πατρών Χρυσόστομο, καθώς και τον επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας, όπου τους υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργότερα, πιθανών να γίνουν και κοινές δηλώσεις.

Το τετ-α-τετ έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις κυβέρνησης και εκκλησίας διανύουν μια ταραχώδη περίοδο, καθώς η ιεραρχία τηρεί στάση αναμονής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Χτες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξηγήσεις για το τι πραγματικά εννοεί με τη θρησκευτική ουδετερότητα, ώστε να γίνει σαφές πού αποσκοπεί η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Όπως υπογράμμισε μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

«Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί. Όταν λέμε θρησκευτικά ουδέτερο… είναι ένα κράτος, η Γερμανία. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι ουδέτερο το κράτος, βοηθάει την Εκκλησία, συνεργάζεται με την Εκκλησία άριστα. Θρησκευτικά ουδέτερη είναι η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν έχουν καμία σχέση κ.λπ. Δεν θα μου άρεσε… Το Βέλγιο, οι Βρυξέλλες, θρησκευτικά ουδέτερα, αλλά όλους τους μισθούς των θρησκευτικών λειτουργών τους πληρώνει το κράτος. Επομένως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε ουδέτερο. Πιστεύω ότι θα δοθεί η δυνατότητα, θα συνεργαστώ, θα δουλέψουμε και αύριο».



Παρόλα αυτά, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι δεν ξαφνιάστηκε με το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας.

«Το κουβεντιάζαμε πολύ καιρό. Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.

«Το ιδανικό για μας θα ήταν ο καθένας να είναι στο σπίτι του, αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαστούμε και όταν ο λαός μας υποφέρει, να είμαστε κοντά του και να συμπαραστεκόμαστε. Είναι μια ευκαιρία τώρα να ξαναεξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα. Επομένως, έχουμε πολύ πεδίον δράσεως μπροστά» είπε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος.



Οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους αποτελούν ένα από τα κεντρικά θέματα της πρότασης για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το βήμα αυτό σημαντικό για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης