ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέοι διαξιφισμοί Μαξίμου-ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Νέοι διαξιφισμοί Μαξίμου-ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σκληρό… ροκ μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έχει «πυροδοτήσει» η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με τις δύο πλευρές να ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης μια μόλις ημέρα μετά τις προτάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικοί κύκλοι εξαπέλυαν «βολές» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας να πάρει σαφή θέση επί του ζητήματος της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Προχθές και χθες διαρροές από την Πειραιώς κατήγγειλαν το ΣΥΡΙΖΑ και απαξίωναν τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα απέχει» αναφέρουν οι εν λόγω κύκλοι, συμπληρώνοντας ότι σήμερα και μετά την κατακραυγή η ΝΔ φαίνεται πως το ξανασκέφτεται.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή δημοκρατική διαδικασία και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές διαφωνίες της ΝΔ. Ας λύσουν λοιπόν τα προβλήματά τους και ας σοβαρευτούν, παίρνοντας μία ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για το μείζον ζήτημα και όσα πρότεινε χθες ο Πρωθυπουργός» έλεγαν οι ίδιες πηγές, και συμπλήρωναν:

Κανένα πρόσχημα πια δε μπορεί να κρύψει το φόβο της ΝΔ, ούτε για τις προοδευτικές τομές, ούτε για την αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Λίγη ώρα αργότερα, το «γαλάζιο» κόμμα πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «εργαλειοποίηση» της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Ο κ. Τσίπρας φοβάται να αποδεχθεί την αυτονόητη αυτή πρόταση, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και την επιβεβλημένη αλλαγή του Συντάγματος ως όχημα διχασμού και μικροπολιτικής ιδιοτέλειας μήπως και αποκρύψει την αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Αδιαφορεί για το πώς το Σύνταγμα μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της χώρας και βελτίωσης της ζωής των πολιτών, καθώς επιδιώκει να επιβάλλει τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της πατρίδας μας» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευσης, και προσθέτει:

Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία. Στη διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η απάντηση στο σχόλιο αυτό ήρθε από το Μαξίμου, με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να αφήνει αιχμές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας αλλά και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Έστω και στο παρά πέντε [...] η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του με την οποία καλωσορίζει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Καλωσορίζουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που με συναίσθηση ευθύνης για το τόπο και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, εκκινεί με πρωτοβουλία του ο Πρωθυπουργός. Έστω και στο παρά πέντε, έστω και υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την εξόφθαλμη απόπειρα απόδρασης από την Αναθεώρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ολική κυβίστηση της ΝΔ είναι καλοδεχούμενη».

Σήκωσε το «γάντι» η ΝΔ

Λίγη ώρα αργότερα, η Νέα Δημοκρατία επανήλθε με νέα ανακοίνωση:

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο κυβίστηση προφανώς γιατί ντρέπεται τη λέξη kolotoumba που καθιέρωσε διεθνώς. Θα του εξηγήσουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και κυβίστηση. Κυβίστηση σημαίνει να επιδιώκεις να καθιερώσεις και στο Σύνταγμα τα δημοψηφίσματα, όταν έχεις γίνει ο περίγελος της Οικουμένης με την κωλοτούμπα που έκανες στο δημοψήφισμα του 2015. Κυβίστηση σημαίνει να θες να αποσυνδέσεις την προεδρική εκλογή από τις εθνικές εκλογές, όταν την έχεις χρησιμοποιήσει για να ρίξεις μια κυβέρνηση, τάζοντας δήθεν ότι θα σκίσεις τα μνημόνια. Κυβίστηση σημαίνει να νοιάζεσαι τάχα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και του ηλεκτρισμού, όταν έχει ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Κυβίστηση, τέλος, σημαίνει να κόπτεσαι τάχα για το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όταν σφύριζες αδιάφορα από το 2006 που πρότεινε την κατάργησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να μην μακρηγορούμε, θα συστήναμε στον κ. Τσίπρα να αποφεύγει στο εξής τα συνώνυμα της λέξης κωλοτούμπα, καθώς όλες ανεξαιρέτως οι εκδοχές της θυμίζουν το κυβερνητικό τσίρκο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους του. Περισσότερα στη Βουλή…