Αλλαγή ατζέντας από τον Αλέξη Τσίπρα: Στο επίκεντρο η Συνταγματική Αναθεώρηση
Η Συνταγματική Αναθεώρηση, που αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα» για το Μέγαρο Μαξίμου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το «στίγμα» αναμένεται να δώσει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, που θα παρουσιάσει τους πέντε άξονες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η συζήτηση, που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 12:00, πραγματοποιείται στον απόηχο της κόντρας του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο μετά από την επίσκεψη του υπουργού Αμύνης στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί και ψηφοφορία για την εκλογή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στη θέση του εκπροσώπου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.
Στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε υπογραμμίσει ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις αλλά ούτε να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση, που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τους πέντε άξονες της διαδικασίας:
Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. Συγκεκριμένα, η δέσμη των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει:
- αναλογικό εκλογικό σύστημα
- εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
- αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής
- καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές
- υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό
Ο δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία).
Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων Αρχών).
Ο τέταρτος άξονας θα αφορά τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.
Ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).
Επιστολή στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων
Τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων για την εκκίνηση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Όπως τόνιζε ο πρωθυπουργός στην εν λόγω επιστολή, η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά και η λήξη της περιόδου των μνημονίων με τη συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την καθαρή έξοδο στις 21 Αυγούστου, έχουν δημιουργήσει «νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία, τους κρατικούς θεσμούς, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».
Κάλεσε δε τους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλουν εποικοδομητικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την οποία θα εκκινήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις επόμενες ημέρες.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησαν με επιφύλαξη και με τις δικές τους προτάσεις στην επιστολή του πρωθυπουργού.
Η ΝΔ εμφανίστηκε θετική στην έναρξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης, παρότι εκτίμησε ότι πίσω από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα.
«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο προσθέτει πως «μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας».
Με τη σειρά του, το Κίνημα Αλλαγής κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι καθυστερούν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα «χάνει χρόνο».
Παρέπεμψε, μάλιστα, στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που έχουν εγκριθεί από την ΚΠΕ και την επιστολή της Φώφης Γεννηματά στον Νίκο Βούτση.