Παυλόπουλος: Καλούμε την Τουρκία να ζήσουμε μαζί ειρηνικά
«Το "Όχι" της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είναι σήμερα το μεγάλο "Ναι" όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των Ευρωπαίων και των μελών της διεθνούς κοινότητας, στη Δημοκρατία και στον Άνθρωπο». Αυτό υπογράμμισε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας, παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι «οι Έλληνες δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας».
Στην ομιλία του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για την ανάγκη αρραγούς ενότητας, λέγοντας ότι η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει έναν νέο διχασμό και αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα.
Απευθυνόμενος στην Άγκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να θωρακίζει τα νησιά της, ασκεί στο ακέραιο όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της, κατά το Δεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με τον πολιτικώς πρόσφορο και θεσμικώς καλύτερο τρόπο σε ό,τι αφορά και τη συνταγματική μας τάξη», ενώ το ίδιο ισχύει και για την ΑΟΖ, σε εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.
«Καλούμε την Τουρκία να ζήσουμε μαζί ειρηνικά, αλλά δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε ούτε κεραία από τα δικαιώματα μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, που αγγίζουν τον φασισμό και το ναζισμό, ενώ έστειλε μηνύματα προς τα Σκόπια και την Άγκυρα για σεβασμό του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολο του. Και υπογράμμισε ότι «πρέπει ν' αφήσουμε πίσω, αμέσως, τις πολιτικές που τα δημιούργησαν. Κατ' εξοχήν δε τις πολιτικές της υπερβολικής και αδικαιολόγητης λιτότητας, οι οποίες τροφοδοτούν τις ανισότητες και οδηγούν σε κατάρρευση το Κοινωνικό Κράτος, επέκεινα δε -και μοιραίως- σε ρήξη του κοινωνικού ιστού».
Πρώτα οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά η κύρωσή της στην ελληνική Βουλή
Απευθυνόμενος στη γειτονική πΓΔΜ αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις της αλλαγής του ονόματος και της αναθεώρησης του Συντάγματος για να την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κάλεσε να τις εκπληρώσει στο ακέραιο.
«Μόνο όταν ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες από την πλευρά του γειτονικού κράτους και όταν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως ακριβώς έχουμε καθορίσει το πλαίσιο και αφού διαπιστωθεί ότι η αναθεώρηση έλαβε χώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τότε είναι δυνατό να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσκληση προς ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε: «Και μόνο μετά ακριβώς την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με βάση όμως την ορθή ερμηνεία της Συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Τότε και μόνον, όταν γίνει η αναθεώρηση και η αναθεώρηση αυτή γίνει σύμφωνα με τα δεδομένα του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας και σύμφωνα με την ορθή ερμηνεία της συνθήκης αυτής με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τότε και μόνο μπορεί να οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».
Δήλωσε πως πέρα από την ιστορία τους οι Έλληνες είναι και θεματοφύλακες της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας και εκπτώσεις σε αυτά τα θέματα δεν πρόκειται να κάνουν.
Για το Κυπριακό
Ως προς το Κυπριακό είπε ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του.
«Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε.
Υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας
Αναφερόμενος στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τα μηνύματα για το σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στην ομιλία του:
«Για εμάς, τους Έλληνες, η υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι αρχή αυτονόητη. Και τούτο διότι η Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι η Ελευθερία είναι αρχή υπαρξιακή για τον Λαό και το Έθνος των Ελλήνων. Με την έννοια ότι μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε, υπερασπιζόμενοι την αξία μας και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Με τον τρόπο όμως αυτόν εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύουμε πόσο συνεπείς Ευρωπαίοι είμαστε, έτοιμοι να υπερασπισθούμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και τον Πολιτισμό, πάνω στον οποίο αυτό στηρίζεται. Διότι καθένας γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και, επέκεινα, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα προορίζονται να είναι πραγματικά οχυρά υπεράσπισης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, προκειμένου:
- Πρώτον, να μην ζήσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, άρα του ναζισμού και του φασισμού.
- Και, δεύτερον, να θωρακίσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε ν' ασκήσει τον πλανητικό της ρόλο, έναν ρόλο, που υπερβαίνει τους Λαούς της και αφορά ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Αφού αποτελεί κοινό τόπο διεθνώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, κατά την Ιστορία της και τον Πολιτισμό της, η καταλληλότερη να υπερασπισθεί βασικές αρχές και αξίες για την πορεία της Ανθρωπότητας προς το δημιουργικό της μέλλον, ειδικότερα δε τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».
Τέλος, επισήμανε, «εμείς, οι Έλληνες, με το μεγαλειώδες "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το, εξίσου μεγαλειώδες, "ΝΑΙ" στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία, δίνουμε το παράδειγμα του πώς, όλοι οι συνεπείς Ευρωπαίοι, οφείλουμε ν' αγωνισθούμε εναντίον των, άκρως επικίνδυνων, μορφωμάτων του λαϊκισμού και του ρατσισμού -που, δυστυχώς, διατηρούν "δεσμούς αίματος" με το ναζισμό και τον φασισμό- τα οποία δημιουργούνται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Και εδώ έχω χρέος να τονίσω: 1. Πρωτίστως, ότι δεν συγχωρείται ως προς τούτο ολιγωρία, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων ςυρωεκλογών που έχουμε μπροστά μας, τον Μάιο του 2019.2. Και, επίσης, ότι για ν΄αντιδράσουμε αποτελεσματικά απέναντι σε αυτά τα μορφώματα, πρέπει ν' αφήσουμε πίσω, αμέσως, τις πολιτικές που τα δημιούργησαν. Κατ' εξοχήν δε τις πολιτικές της υπερβολικής και αδικαιολόγητης λιτότητας, οι οποίες τροφοδοτούν τις ανισότητες και οδηγούν σε κατάρρευση το κοινωνικό κράτος, επέκεινα δε -και μοιραίως- σε ρήξη του κοινωνικού ιστού».