ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Φρανσουά Ολάντ έφυγε, παραμένουν τα προβλήματα

POOL/INTIME/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Και η εκκρεμότητα με τα κόκκινα δάνεια εξακολουθεί να προκαλεί πονοκεφάλους στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρώντας ότι ενδεχόμενη αδυναμία να συγκρατήσει «πλειστηριασμούς» της πρώτης κατοικίας θα έχει πάνω της σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα για το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Είπε μάλιστα στις δηλώσεις του ότι το συγκεκριμένο θέμα προφανώς και θα πρέπει να απασχολήσει κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup. Όμως η απόσταση λόγων και πράξεων είναι πολλές φορές μεγάλη, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες.

Η κυβέρνηση περνάει σήμερα από τη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρωθυπουργός έχει ιεραρχήσει πολύ ψηλά το ζήτημα της τακτοποίησης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, πιστεύοντας ότι μέσα από αυτήν θα μπει τέλος στην αναρχία αλλά και στις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικούς, τράπεζες και μίντια. Περισσότερο όμως μέσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στην κοινωνία- αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- πως ανεξάρτητα από την εφαρμογή μιας νέας συμφωνίας το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του περί αντιμετώπισης των φαινομένων αδιαφάνειας ικανοποιώντας μ’ αυτόν τον τρόπο και την κοινωνία. Από την μία φόροι, δηλαδή και από την άλλη κοινωνική δικαιοσύνη.

Παρ’ όλα αυτά οι απαιτήσεις των δανειστών είναι ασφυκτικές. Στο Μαξίμου ολοένα και πληθαίνουν οι σκέψεις πως οι θεσμοί ενδεχομένως να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που πρακτικά θα σήμαινε πως όλα όσα πρέπει να γίνουν για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος θα πάνε πίσω και φυσικά δεν θα ξεκινήσει εγκαίρως η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Στόχος πάντως είναι το νομοσχέδιο για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση να κατατεθεί ως το τέλος Οκτωβρίου και να ψηφιστεί το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Ο πονοκέφαλος στον πρωθυπουργό και στο επιτελείο του εντείνεται και λόγω της εκκρεμότητας με το ασφαλιστικό. Επίσης ως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει την δική της πρόταση για το ασφαλιστικό έχοντας περίπου πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της επιτροπής σοφών αξιολογώντας το ως πολύ νεοφιλελεύθερο. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει το νομοσχέδιο να έχει και ένα κοινωνικό πρόσημο κάτι που κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτήν την στιγμή, ιδίως όταν ο σχεδιασμός του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στρέφεται στην καθιέρωση εθνικής σύνταξης με κατώτατο όριο τα 390 ευρώ.

Η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα πάντως, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, πήγε καλά. Αφενός διότι ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε αλληλέγγυος με την χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση κι αφετέρου γιατί έδειξε πρόθυμος να στηρίξει και σε επόμενες φάσεις-εάν χρειαστεί- τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στις απαιτήσεις άλλων ευρωπαίων εταίρων. Ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχτηκε ως λογική την διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κατάδικος που εκτείει την ποινή του και έσπευσε να επισημάνει ότι η Ελλάδα δεν είπε ότι δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όχι όμως περισσότερα απ’ όσα απορρέουν από την συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης