Τσίπρας: Όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα ακολουθεί την εθνική γραμμή
Σαφή μηνύματα στο εσωτερικό έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απάντησε σε ερωτήματα τόσο για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής όσο και για φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήματα για τις διαφωνίες με τον Πάνο Καμμένο, διεμήνυσε ότι από εδώ και στο εξής, όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα «βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις:
«Μπορεί στην Ελλάδα αυτό να μην είναι συνηθισμένο, γιατί για πολλά χρόνια είχαμε μονοκομματικές κυβερνήσεις, αλλά στην Ευρώπη είναι συνηθισμένο».
«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν» υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς εάν θα δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, όπως άλλωστε ζήτησε χτες ο τέως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως ενημερώθηκε πως υπάρχει μια άκρως εμπιστευτική επιστολή στο γραφείο του και μόλις επιστρέψει στην Αθήνα θα τη διαβάσει με προσοχή.
«Δεν δημοσιοποιώ αυστηρά προσωπικές επιστολές» είπε, ωστόσο, ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κοινοβουλευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Επανέλαβε δε, ότι οι συνταγματικές αλλαγές είναι «μονόδρομος» για τους Σκοπιανούς, εφόσον θέλουν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.
«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»
«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, δεν βρίσκεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας και για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής» είπε επίσης ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Όπως τόνισε, σε αντίθεση με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο ελληνικός όχι μόνο δεν «αποκλίνει από τον στόχο αλλά τον υπερβαίνει». «Άρα το φυσιολογικό είναι -και έτσι πιστεύω ότι θα γίνει- όχι μόνο να μην υπάρξει και επιστολή διαμαρτυρίας από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά πολύ σύντομα να έχουμε μια θετική εξέλιξη στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις που αφορούν την έγκριση των προσπαθειών και του προϋπολογισμού μας».
Για το Brexit
«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», είπε o κ. Τσίπρας, και εξέφρασε την εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου
Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους.
«Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει» ανέφερε ο ίδιος.
Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.
Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.
Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.