ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς επηρεάζεται η εξωτερική πολιτική από την παραίτηση Κοτζιά

EUROKINISSI

Ανεξαρτήτως του αν κανείς συμμεριζόταν ή όχι την πολιτική του Νίκου Κοτζιά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών ήταν από τους πιο δραστήριους υπουργούς που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο κ. Κοτζιάς ακολούθησε ενεργή πολιτική όχι μόνο στο ζήτημα του ονοματολογικού, όπου έφτασε μέχρι και την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στο Κυπριακό, στα ενεργειακά, στις σχέσεις με την Αλβανία και τα ελληνο-ρωσικά. Είχε, επιπλέον, πρωταγωνιστικό ρόλο στις Περιφερειακές Συμμαχίες με Ισραήλ και Αίγυπτο, οι οποίες, μάλιστα διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τα 3.5 χρόνια που βρέθηκε στο πηδάλιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Κεντρική πολιτική επιλογή οι Πρέσπες

Αν και οι εξελίξεις στα Σκόπια θέτουν σοβαρά εμπόδια στη Συμφωνία των Πρεσπών, η υλοποίησή της παραμένει στο τραπέζι. Πρόκειται για κορυφαία κυβερνητική επιλογή και η επιλογή του Πρωθυπουργού να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών δείχνει την πρόθεσή του να φτάσει μέχρι τέλους. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην κύρωση της Συμφωνίας αλλά σε αντίθετη περίπτωση, όπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σήμερα, έχει ξεκαθαρίσει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα παραμείνει κλειστή για την πΓΔΜ. « Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, "Δημοκρατία της Μακεδονίας”», είπε ο Αλ. Τσίπρας σε ένα μήνυμα που αφορούσε τόσο τα Σκόπια όσο και το plan B του Πάνου Καμμένου.

Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό

Την ίδια ώρα εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο του Κυπριακού. Μετά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αναμένεται νέος κύκλος επαφών της κ. Λουτ σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες επανέναρξης του διαλόγου. Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που μετακινήθηκε από την πολιτική «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Διαδραμάτισε ενεργότατο ρόλο στις δύο τελευταίες Διεθνείς Διασκέψεις για το Κυπριακό, σε σημείο, μάλιστα, που κατηγορήθηκε από ορισμένους για το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν τον Ιανουάριο του 2017. Επί υπουργίας Κοτζιά η Αθήνα έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ενώ η πολιτική στα θέματα της ΑΟΖ θεωρείται ότι επηρέασε και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Με το Κυπριακό να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι ιδιαιτέρως πολυάσχολος με τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, πολλοί αναρωτιούνται ποιος θα αναλάβει τον «φάκελο Κύπρος». Οι καλοί γνώστες των εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου «δείχνουν» τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη. Άριστος γνώστης του Κυπριακού, ο οποίος, όμως έχει διαφορετική προσέγγιση από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών στα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα

Το επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα είναι δείγμα της αναθέρμανσης των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας. Η σύγκρουση με τη Ρωσία μετά την αποπομπή των Ρώσων διπλωματών πήρε και προσωπικά χαρακτηριστικά με τον Νίκο Κοτζιά να θεωρείται «persona non grata» για το Κρεμλίνο. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα αναμένεται να δείξει προς τα πού θα κινηθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική όσο αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης