ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα σε συμπληγάδες

O Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα σε συμπληγάδες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σαν σχοινοβάτης που επιχειρεί την τέλεια ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί νιώθει ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες.

Πρώτα ήταν το κρύο ντους από τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ, μετά ήταν η διαχείριση των εσωτερικών τριβών στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η σύγκρουση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να αφοσιωθεί στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων και να αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο timing για τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένος από τη διαρροή των όσων έγιναν χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Ο ίδιος επιθυμούσε να γίνει μια ανοικτή και σε βάθος συζήτηση για την πολιτική συγκυρία. Άλλωστε, για αυτό το λόγο δεν ήταν ανοικτή στις κάμερες η εισαγωγική του τοποθέτηση. «Οι διάλογοι έφυγαν στα Μέσα λέξη προς λέξη», λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού θέλοντας να δείξουν την ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο ίδιος ή οι συνεργάτες του να μεταφέρουν αυτή τη δυσαρέσκεια σε όσους θεωρούν υπεύθυνους των διαρροών. «Η σημερινή αναφορά Τζανακόπουλου δεν αφορούσε μόνο τον Κοτζιά. Αφορούσε όλους όσους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πλήττουν με τις πράξεις τους την εικόνα της κυβέρνησης», ήταν η διευκρίνιση υψυλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, μετά τη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στην τηλεόραση του Alpha.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ο πρωθυπουργός μαζί με το στενό του επιτελείο επιχειρούν να βρουν την καλύτερη διέξοδο από την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Η επίσπευση της νομοθέτησης των θετικών μέτρων, που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θεωρείται κομβικής σημασίας για το επόμενο διάστημα.

Η άποψη που επικρατεί στην Ηρώδου Αττικού είναι ότι η νομοθέτηση των μέτρων αυτών θα αλλάξει το κλίμα τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στην κοινωνία. Επιπλέον, η απόφαση να προκληθούν ονομαστικές ψηφοφορίες για κάθε μέτρο ξεχωριστά, θα πιέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ θα δείξει και τις μελλοντικές προθέσεις ανεξάρτητων βουλευτών τους οποίους έχει ήδη βάλει στο μικροσκόπιο η κυβέρνηση. Παράλληλα, θα «εξουδετερωθούν» οι όποιες σκέψεις ή προθέσεις διαφοροποίησης από κυβερνητικούς βουλευτές. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, άλλωστε, η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού: «Να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών 3,5 ετών» είπε στους υπουργούς του πριν ζητήσει ενότητα αλλά και δημόσια δέσμευση ότι κανείς «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό».

Οι συμπληγάδες και τα σενάρια

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες των κυβερνητικών του εταίρων.

Από τη μία ο Καμμένος με τους ΑΝΕΛΛ και από την άλλη ο Κοτζιάς ο οποίος «ελέγχει» τρεις βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ανήκουν στην Κίνηση «Πράττω». Οι εξελίξεις όμως στα Σκόπια ίσως να βγάλουν τον Αλέξη Τσίπρα από τη δύσκολη θέση.

Αν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει στην πρώτη ψηφοφορία να μαζέψει τους 80 βουλευτές, τότε η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο θα επισπευσθεί, με πιθανότερη ημερομηνία το τέλος Ιανουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κυρώσει τη συμφωνία χωρίς τον Πάνο Καμμένο και ακολούθως να διερευνήσει το ενδεχόμενο παραμονής στην κυβέρνηση – για μικρό χρονικό διάστημα – είτε με άλλη πλειοψηφία είτε με ψήφο ανοχής. Στην περίπτωση, όμως, που οι πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, τότε το χρονοδιάγραμμα πάει αρκετά πίσω ενώ θα υπάρχει και ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει η Συμφωνία με υπαιτιότητα Σκοπίων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός θα επανασχεδιάσει τις κινήσεις του και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της συνταγματικής του θητείας. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να αλλάξει το κλίμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.