ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητώντας τους 151

Αναζητώντας τους 151
EUROKINISSI

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες το επόμενο διάστημα. Μία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μία για ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Αν και από τότε μεσολάβησαν πολλά (δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, αυτονόμηση Καμμένου από κυβερνητικές επιλογές) το ενδεχόμενο της «διπλής πλειοψηφίας» φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στα κυβερνητικά στελέχη να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Πάνο Καμμένο, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά». Ειδικά η επιλογή του να επιτεθεί, μέσω twitter, στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, δείχνει ότι επιθυμεί να κρατήσει το θέμα «ζεστό». Κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για τα επόμενα βήματα του Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Άμυνας εξελίσσεται σε απρόβλεπτο παράγοντα για το μέλλον της κυβέρνησης. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του καλούνται να ετοιμαστούν για όλα τα σενάρια τις επόμενες εβδομάδες.

Ποιους μετράνε και ποιους προσεγγίζουν

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει να υπολογίζουν πόσοι βουλευτές μπορούν να προστεθούν στους 145 που αριθμεί αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης φροντίζει ανά τακτά χρονιά διαστήματα να υπενθυμίζει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πλειοψηφία. Η χθεσινή του δήλωση στο ραδιόφωνο news247 ότι μπορεί να υπάρξει νέα πλειοψηφία από την παρούσα βουλή είναι ενδεικτική των προθέσεών του.

Βέβαιη είναι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι η υπουργοποίησή της αποσκοπούσε ακριβώς στο να προστεθεί στο «σακούλι» και η δικιά της ψήφος, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τρία μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛΛ διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και διαφορετικές περιπτώσεις, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις θεωρείται απίθανο να αναλάβουν το βάρος της πτώσης της κυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός βουλευτών που τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης φτάνει τους 150. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά άλλη μία ψήφο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, σε περίπτωση που χρειαστεί. Χάρης Θεοχάρης και Γιάννης Σαρίδης είναι οι δύο βουλευτές προς τους οποίους κοιτάει ο Πρωθυπουργός. Ο ανεξάρτητος βουλευτές έχει ήδη δηλώσει θετικός στη Συμφωνία των Πρεσπών όμως δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ψηφοφορία. Από την άλλη, ο Γιάννης Σαρίδης είναι με το ένα πόδι εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων και οι πληροφορίες τον θέλουν να διατηρεί καλές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις θα συζητηθούν διεξοδικά κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει σήμερα. Είναι γνωστό ότι σημαντικά στελέχη του κόμματος θεωρούν πλέον επιζήμια τη συνέχιση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛΛ και διαμηνύουν στον Πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες άλλων λύσεων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένοι να κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο αν και εφόσον ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Από εκεί και πέρα και αναλόγως των εξελίξεων θα σχεδιάσουν και τις επόμενές τους κινήσεις.