ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό υπουργικό «άδειασμα» σε Πάνο Καμμένο

Διπλό υπουργικό «άδειασμα» σε  Πάνο Καμμένο

Δύο αδείασματα σε λίγες ώρες από υπουργικά χείλη στον Πάνο Καμμένο σημειώθηκαν σήμερα, δείγμα του ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει τη θέση της για τη Συμφωνία των Πρεσπών, περιμένοντας και τις εξελίξεις στα Σκόπια.

 

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών και περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να προχωρήσει στις αλλαγές στο σύνταγμά της και μόνο εφόσον αυτό ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην ελληνική Βουλή», δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

«Θεωρούμε ότι είναι μια βιώσιμη συμφωνία η οποία μπορεί να προάγει τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια και βεβαίως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας διότι η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση», κατέληξε η κ. Τζούφη.

Λίγη ώρα αργότερα, ήταν η σειρά του Νίκου Παππά, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ξεκαθάρισε ότι η πολιτική του ΥΠΕΞ για την επίλυση του Μακεδονικού βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι χθες και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε το plan B του κ. Καμμένου μη κατανοητό προσθέτοντας: "Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι πού θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος".

Το θέμα των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πάντως, αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά στελέχη του κόμματος να θεωρούν ότι η συμπόρευση κάνει πλέον περισσότερη ζημιά στην κυβέρνηση. Ήδη σήμερα, με δηλώσεις του Ρήγας, Ξυδάκης και Κυρίτσης διαχώρισαν τη θέση τους από τον υπουργό Άμυνας.