Κ. Ζαχαριάδης: Μια κυβέρνηση δεν πέφτει ούτε στα λόγια, ούτε στις διακηρύξεις
Την ανάγκη να προχωρήσει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, το περασμένο καλοκαίρι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, «για να περάσουμε σε μια νέα περίοδο και μεταξύ των δύο χωρών αλλά και συνολικά για τα Βαλκάνια, με ειρήνη, συνεργασία και συνανάπτυξη».
Μιλώντας στο CNN Greece, o κ. Ζαχαριάδης υπενθυμίζει πως το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας και τονίζει πως οι εκλογικοί κατάλογοι της γειτονικής χώρας δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Ζαχαριάδης λέει πως το ποσοστό των ψηφισάντων είναι συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας. Ο ίδιος επισημαίνει πως δεν είναι καλό να ανακατευόμαστε στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας, κι ότι είναι δική τους απόφαση και δικός τους ο τρόπος με τον οποίο επιθυμούν να εκφράσουν τη βούλησή τους.
Όπως αναφέρεται ρητά στη συμφωνία, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, τότε είναι η σειρά της ελληνικής βουλής να την κυρώσει. Όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαριάδης δεν θα υπάρξει κάποια διαλυτική διαδικασία εις βάρος της κυβέρνησης, ακόμη κι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους, καθώς υπάρχει μια ευρύτερη πλειοψηφία που θα στηρίξει τη συμφωνία. Όπως τονίζει ο κ. Ζαχαριάδης, μια κυβέρνηση δεν πέφτει ούτε στα λόγια, ούτε στις διακηρύξεις αλλά θα πρέπει να υπάρξει πρόταση μομφής η οποία θα στηριχθεί από 151 βουλευτές.
Μόρια και προσφυγικό
Σε ερώτημα σχετικά με την Μόρια και την πορεία αποσυμφόρησης αλλά και γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει να κρατήσει ψηλά το θέμα αυτό, ο κ. Ζαχαριάδης απαντά πως η κυβέρνηση δίνει μια δύσκολη, καθημερινή μάχη από τότε που η Τουρκία αποφάσισε, το 2015, να αυξήσει τις προσφυγικές ροές και στη συνέχεια με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η κατάσταση ρυθμίστηκε ώστε να υπάρχει μια κανονικότητα στις ροές αλλά και στην κατάσταση των δομών υποδοχής που υπάρχουν στη νησιωτική χώρα.
Πρόκειται, όπως λέει, για μια πολύ δύσκολη ισορροπία και έχει να κάνει με τις ατέλειες και τις αδυναμίες που έχει συνολικά η ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Ζαχαριάδης λέει πως η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2018 τη Μόρια. «Την καλωσορίζουμε, την ενημερώνουμε πως στη δική της ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια είναι οι περισσότερες δυνάμεις που έκλεισαν τον ευρωπαϊκό δρόμο και τη δυνατότητα της συνεννόησης και άφησαν τις χώρες της περιφέρειας, όπως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αντιστοιχεί και να τους θυμίζουμε ότι ο κ. Μανφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχε σταθεί θετικά στην πρωτοβουλία των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ να κλείσουν τον βαλκανικό διάδρομο».
Συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου
Σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι αν αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση και το διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, ο κ. Ζαχαριάδης εκτιμά πως τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται ευθέως. «Υπάρχει μια πολύ καλή σχέση, ανθρώπινη και θεσμική, από τους διακριτούς και διαφορετικούς ρόλους που έχουν οι δύο άνδρες. Αυτή η καλή σχέση, παρά τις όποιες διακυμάνσεις που μπορεί να έχει περάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι πολύ καλή και συζητούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και σε κάποια ζητήματα που είναι ώριμα και πρέπει να αλλάξουν από κοινού, με βήματα προς τα μπροστά, θα προχωρήσουν. Πάντως δεν θα πρόκειται για άχρηστες και αχρείαστες συγκρούσεις και πολώσεις. Η γνώμη μας είναι πως πρέπει να γίνουν αλλαγές, πρέπει να γίνουν τομές στην προοδευτική κατεύθυνση, να δούμε τι γίνεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αν μπορούμε να ενσωματώσουμε διαδικασίες και καινοτομίες και ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν αυτά τα βήματα είναι ο διάλογος και η παράθεση των επιχειρημάτων παρά η σύγκρουση και η πόλωση».
Συντάξεις
Σχετικά με τις συντάξεις και το αν περιμένουμε «πράσινο φως» από το Βερολίνο, ο κ. Ζαχαριάδης απαντά πως δεν περιμένουμε ούτε από το Βερολίνο, ούτε από κάποια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το «πράσινο φως».
«Ο χώρος που συζητούνται αυτά τα ζητήματα είναι το EuroWorking Group και το Eurogroup. Eκεί προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που έπρεπε και παραπάνω, άρα δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει τη δημοσιονομική της στρατηγική. Αυτό το αναγνώρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, άρα δεν συντρέχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις όπως με πίεση ζητούσε το ΔΝΤ κατά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση συζητά και αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να ακυρώσει το νόμο που είχε ψηφίσει εκείνη την περίοδο, φέρνοντας έναν άλλο νόμο για να μην υπάρξει περικοπή των συντάξεων. Για να το πω απλά, οι συντάξεις που θα πάρουν οι συνταξιούχοι τον Ιανουάριο του 2019, να είναι ίδιες με αυτές του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου του 2018 και να ακυρωθεί στην πράξη το αφήγημα της καταστροφολογίας, της κατάρρευσης και της μανίας της Αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει».