Πολιτική κόντρα και αλληλοκατηγορίες για τη σύλληψη των δημοσιογράφων και το προσφυγικό
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με αφορμή τη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αλλά και για το προσφυγικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ότι η «Ελλάδα δεν θα γίνει Βενεζουέλα» και κυβερνητικούς κύκλους να απαντούν πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μια «αθεράπευτη ροπή προς τον λαϊκισμό».
«Η αναπαραγωγή της συκοφαντικής αθλιότητας του “Φιλελεύθερου” από τον κ. Μητσοτάκη, απλώς αποδεικνύει για άλλη μια φορά, την αθεράπευτη ροπή του προς τον λαϊκισμό» σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας παράλληλα πως τη στιγμή που η χώρα πληρώνει από το υστέρημά της για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο ο κ. Μητσοτάκης «επιλέγει τη λάσπη, αντί να προσφύγει στον εισαγγελέα, αν πιστεύει και στο ελάχιστο όσα ως αρχισυντάκτης μιας τοξικής εφημερίδας “αποκαλύπτει”».
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως «ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι ηθικός αυτουργός μιας κατά συρροή κίτρινης δημοσιογραφίας, η οποία υποβιβάζει την ενημέρωση σε συκοφαντική επιχείρηση. Είναι όμως και ηθικός αυτουργός της μαύρης προπαγάνδας, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η φασιστική επίθεση σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ».
«Προφανώς, όσο ξεφουσκώνουν οι αυταπάτες του για τους συσχετισμούς στην κοινωνία, τόσο θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα φουσκώνει ο λαϊκισμός, το κύμα λάσπης, και η ακροδεξιά πόλωση από τον ίδιο, και την ακροδεξιά παρέα, που έχει εγκαταστήσει στην κορυφή της Ν.Δ.», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει «βολές» κατά της κυβέρνησης για το θέμα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Μόρια της Μυτιλήνης «ντροπή για την πατρίδα μας», τονίζοντας πως για το θέμα αυτό η κυβέρνηση φέρει αποκλειστική ευθύνη.
«Όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Πήραν 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πουλάνε ευαισθησία στα λόγια αλλά με τις πράξεις τους προσβάλλουν τα αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
«Η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και δεν θα γίνει Βενεζουέλα», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά τη σύλληψη των τριών δημοσιογράφων, ο ίδιος δεσμεύτηκε για την κατάργηση της διαδικασίας του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου, διερεύνηση της αλήθειας για τη διασπάθιση χρημάτων και τις αδιαφανείς διαδικασίες και τρίτον για αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική.
Στην αντεπίθεση η Πειραιώς
Κύκλοι της Πειραιώς, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, απάντησαν στις κυβερνητικές πηγές, λέγοντας ότι στο Μαξίμου «βρίσκονται σε διαρκές παραλήρημα».
«Πραγματικά αξίζει όλοι οι πολίτες να διαβάσουν το σημερινό non paper μιας non paper κυβέρνησης» έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Η απάντηση Καμμένου στις καταγγελίες
Απάντηση στις καταγγελίες που δέχτηκε αναφορικά με τη μήνυση που κατέθεσε κατά δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» έδωσε και ο Πάνος Καμμένος, ισχυριζόμενος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στόχος του επίμαχου δημοσιεύματος ήταν να «πλήξει το υπουργείο».
Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η εφημερίδα δεν τήρησε τη διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή δεν ρωτήθηκε το ΥΠΕΘΑ για αυτά που γράφτηκαν ούτε ζητήθηκαν από πλευράς του υπουργείου τα σχετικά στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Καμμένος ζήτησε από το επόμενο φύλλο της εφημερίδας να δημοσιευτούν τα στοιχεία που δόθηκαν, συνοδευόμενα με «μια συγγνώμη προς το πρόσωπό του».
Διαφορετικά, όπως είπε, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας αστικές αποζημιώσεις. Απαντώντας επί της ουσίας στο δημοσίευμα, τόνισε πως η διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού γίνεται με πλήρη διαφάνεια και κάτω από αυστηρούς δημοσιονομικούς και κοινοτικούς ελέγχους. Όπως ανέφερε, από τα 1,6 δισ. ευρώ που διατέθηκαν από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαχειριστεί περίπου τα 100 εκατομμύρια.
«Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. Γι' αυτό καλώ τον οποιοδήποτε να περάσει από όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρους αυστηρούς» σημείωσε χαρακτηριστικά.