ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Βαθιά δημοκρατική η αρχή της αριστείας

Παυλόπουλος: Βαθιά δημοκρατική η αρχή της αριστείας
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Ιδιαίτερες αναφορές στην αρχή της αριστείας, καθώς και στο επιστημονικό έργο και στην προσφορά του καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας απόψε την έναρξη του 19ου συνεδρίου Ιατρικής Χημείας που πραγματοποιείται στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του δήμου Ήλιδας, στην Αμαλιάδα.

Ειδικότερα, μιλώντας για την αρχή της αριστείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εμείς οι Έλληνες πρέπει να την έχουμε βαθιά χαραγμένη στην ψυχή μας, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, γιατί η αρχή της αριστείας δεν είναι μόνο αρχή προόδου, αλλά είναι μια βαθιά δημοκρατική αρχή, γιατί επιτρέπει μέσα από την κινητικότητα την κοινωνική και την οικονομική, να αναδειχθούν άνθρωποι πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες και την κοινωνική τους καταγωγή».

Ακόμη ανέφερε ότι «το εκπαιδευτικό μας σύστημα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατάφερε πολλά σε τούτο τον τομέα», προσθέτοντας ότι «το κατάφερε όταν τιμούσε την αριστεία, όταν εφάρμοσε την αριστεία στην πράξη, και αντιθέτως έπασχε όταν η αριστεία θυσιαζόταν στον βωμό της μικρότητας, της μετριότητας και του φθόνου».

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι:

Αρκεί να διαβάσει κανείς τα ονόματα των κατόχων του βραβείου Νόμπελ επιστημόνων που συγκροτούν την τιμητική οργανωτική επιτροπή, όπως και τα ονόματα όσων συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, για ν' αντιληφθεί τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του μεταπτυχιακού προγράμματος "Ιατρική Χημεία", το οποίο εορτάζει σήμερα, δικαίως υπερηφάνως, τα 20 χρόνια της λειτουργίας του.

Και μάλιστα, συνέχισε, «με κεντρική ομιλήτρια και τιμώμενο πρόσωπο του συνεδρίου και του δήμου Ήλιδας τη διακεκριμένη Ελληνο-Αυστραλή καθηγήτρια Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Βικτόρια της Αυστραλίας, κ. Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία στην ομιλία της θα αναφερθεί στην πρόοδο των ερευνών της για τη θεραπεία του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας».

Αναφερόμενος στη Βάσω Αποστολοπούλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναδεικνύει πέρα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας ποια είναι η πατρίδα μας», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να μάθουμε, πως δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στο εξωτερικό οι Έλληνες για να γίνουν μεγάλοι, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνονται μεγάλοι και στον τόπο τους».

Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε διεξοδικά στον καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, λέγοντας τα εξής: «Με δεδομένη την βαθύτατη εκτίμηση που αισθάνομαι προς όλους, ανεξαιρέτως, τους ομιλητές, ας μου επιτραπεί, παραταύτα, να σταθώ ιδιαιτέρως σε μια μεγάλη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ιατρικής επιστήμης, η οποία λαμπρύνει με την παρουσία της το παρόν συνέδριο. Συμμετέχει λοιπόν σ' αυτό, ως ομιλητής, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέρης, Harald zur Hausen, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας για την έρευνά του στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου του τραχήλου. Εκατομμύρια γυναίκες, σ' ολόκληρο τον κόσμο, δεν αναπτύσσουν αυτόν τον καρκίνο, χάρη στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε με βάση τη δική του έρευνα, οπότε ο καθηγητής zur Hausen θεωρείται, επαξίως, αρωγός της ανθρωπότητας. Επιπλέον, καθένας μας, χωρίς ν' απαιτείται να είναι γιατρός, αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία της έρευνας που ο καθηγητής Harald zur Hausen διεξάγει, τα τελευταία χρόνια, πάνω στα αίτια της πρόκλησης του καρκίνου, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την πρόληψή του. Η έμφαση που αποδίδει ο καθηγητής Harald zur Hausen στην πρόληψη του καρκίνου, πριν από την εξίσου απαραίτητη, ασφαλώς, ανάπτυξη των μεθόδων θεραπείας του, πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής απ' όλους τους αρμόδιους για την προστασία της ανθρώπινης υγείας δημόσιους φορείς, σ' εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

»Τον μεγάλο φιλέλληνα καθηγητή Harald zur Hausen τιμάμε, όμως, σήμερα και για έναν ακόμη σπουδαίο λόγο, ο οποίος αφορά την προσφορά του στην Ελλάδα και, μάλιστα, κατά την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη και συνέχιση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο υψηλό επίπεδο, το οποίο είχε κατακτήσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σε κάθε ευκαιρία, συνυπογράφοντας κείμενα με συναδέλφους του, επίσης Νομπελίστες επιστήμονες, ο καθηγητής Harald zur Hausen επιχειρούσε να ευαισθητοποιήσει την διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προαναφερθέντα κίνδυνο, προκειμένου να επιτύχει την υποστήριξη της αριστείας στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα που διεξάγεται σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα. Κορυφαία τέτοια ενέργεια, η οποία απέβλεπε σ' αυτόν τον σκοπό, υπήρξε η δημοσίευση στο περιοδικό "Science", στο τεύχος της 25ης Μαΐου 2012, της επιστολής που υπέγραφε εκείνος, εκ μέρους 22 κορυφαίων επιστημόνων, με τίτλο "Support for Greece" («Υποστήριξη για την Ελλάδα»).

»Η ίδια επιστολή είχε προηγουμένως αποσταλεί στον Μάρτιν Σουλτς, τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προκάλεσε τόσο μεγάλη αίσθηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αυτή η επιστολή, ώστε ο Noμπελίστας James D. Watson -που ανακάλυψε, από κοινού με τους Κρικ και Ουίλκινς, την δομή του DNA, και ο οποίος συμμετέχει στην τιμητική Οργανωτική Επιτροπή αυτού του Συνεδρίου- απέστειλε επιστολή στον Χέρμαν βαν Ρομπάι, στις 15 Ιουνίου 2012, δηλώνοντάς του ότι ενώνει την φωνή του με αυτή των συναδέλφων του που, με επικεφαλής τον καθηγητή zur Hausen, δημοσίευσαν αυτό το κείμενο στο περιοδικό "Science". Παράλληλα, εισηγείται και ο ίδιος, στην καταληκτήρια πρόταση της επιστολής του, ν' αναληφθεί ταχεία και κατάλληλη δράση, ώστε να υποστηριχθούν η επιστήμη και τα κέντρα αριστείας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία στην Ελλάδα.

»Από τα προαναφερθέντα προκύπτει, ανενδοιάστως, η μεγάλη προσφορά του καθηγητή Harald zur Hausen στην Ελλάδα, για την οποία βαθύτατα, για μία ακόμη φορά, τον ευχαριστούμε. Υπενθυμίζω ότι η ελληνική πολιτεία, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στον καθηγητή Harald zur Hausen για όλη αυτή την προσφορά του, του απένειμε, το 2016, το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τον θαυμασμό του «για όσους μελετούν τη βιολογική και χημική δομή αυτού του μοναδικού και περίπλοκου όντος, που λέγεται Άνθρωπος», παραθέτοντας στη συνέχεια ένα απόσπασμα από το άρθρο «Βιολογικά ρολόγια», το οποίο δημοσίευσε ο μεγάλος, όπως τον χαρακτήρισε, Αυστριακός βιολόγος, βιοχημικός αλλά και βιολονίστας, Gottfried Schatz, στη «Neue Zürcher Zeitung»: «Συχνά αναρωτιέμαι, ποιο βιολογικό ρολόι μας κάνει να νιώθουμε πως το βιενέζικο βαλς οφείλει τη ρυθμική του ζωντάνια στην ανεπαίσθητη χρονική μετατόπιση στον δεύτερο τόνο του μέτρου του; Ποιο βιολογικό ρολόι αφουγκράστηκε ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε όταν έγραφε τα «Σονέτα του Ορφέα»; Κι ακόμα, ποιος εσωτερικός μετρονόμος αποκάλυψε στον διευθυντή ορχήστρας Βίλχελμ Φούρτβαϊνγκλερ τις, σχεδόν ανεπαίσθητες, αυξομειώσεις του ρυθμού με τις οποίες κατόρθωνε -όσο κανένας άλλος- να δίνει ζωή σε ένα Adagio; Αυτά τα ρολόγια μετρούν κλάσματα του δευτερολέπτου, αλλά ταυτόχρονα και τον σφυγμό των ωρών. Πόσο θα ήθελα να ξέρω σε ποια απ' τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα του κορμού μου χρωστώ το ανεκτίμητο δώρο αυτών των μαγικών ρολογιών! Γιατί, βέβαια, αυτά τα ρολόγια δίνουν νόημα στη ζωή μου και την κάνουν όμορφη».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητή Γιάννη Ματσούκα, λέγοντας ότι «οφείλω να εξάρω την προσωπικότητα του καθηγητή, τόσο για το διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό του έργο στη Χημεία όσο και για τη μεγάλη του εκπαιδευτική προσφορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, του οποίου -ας σημειωθεί- υπήρξε λαμπρός απόφοιτος ο ίδιος».

Πριν από την κήρυξη της έναρξης του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του δήμου Ήλιδας και όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό και τον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, «αισθάνομαι υπερήφανος που εγκαινιάζουμε μαζί τον πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων», προσθέτοντας ότι αυτό το κτήριο πολιτισμού άξιζε και έπρεπε να είχε χρόνια τούτος ο δήμος, με αυτή την ακτινοβολία. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «σε αυτό το χώρο στα χρόνια που θα έλθουν, αυτό εδώ το κτίριο θα ακτινοβολεί τον ελληνικό πολιτισμό που όλοι εδώ γνωρίζουμε στην ευρύτερη περιοχή τι ρίζες έχει και πως από εδώ ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο με τη γειτονική Αρχαία Ολυμπία.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του πολυχώρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χαίρομαι, διότι είναι δημιούργημα διαχρονικό, συνεργασίας διαφορετικών κυβερνήσεων που δείχνει ότι σε αυτό τον τόπο τα σημαντικά και τα μεγάλα τα κάνουμε όταν υπάρχει συνέχεια, όταν κρατάμε από καθένα αυτό που είναι θετικό».

Παράλληλα, πρόσθεσε, πως ό,τι «σημαντικό καταφέραμε σε αυτόν τον τόπο, το καταφέραμε ενωμένοι και αναγνωρίζοντας στο κάθε ένα αυτό που του αναλογεί».