ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πακέτο τον Ιανουάριο ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια

Πακέτο τον Ιανουάριο ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Μεγάλη πιθανότητα στην μετάθεση του ζητήματος των κόκκινων δανείων για τον Ιανουάριο μαζί με το ασφαλιστικό δίνει η κυβέρνηση.

Το επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις χθεσινές του συναντήσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να σχολίασε «ότι το θέμα χρειάζεται ιδιαίτερης προσοχής» για να συμπληρώσει ότι είτε τμήμα των κόκκινων δανείων όπως τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και εκείνα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε το σύνολό τους μπορεί να πάνε πίσω για τον Ιανουάριο με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ομοίως σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης από το οικονομικό επιτελείο «εφόσον δεν υπάρξει λύση άμεση, μπορεί το θέμα με τα κόκκινα δάνεια να πάει πιο αργά».

Η κυβέρνηση ωστόσο θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ει δυνατόν και σήμερα, ωστόσο βλέπει ότι ενώ στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ έχει σημειωθεί σχετική πρόοδος υπάρχουν ακόμη μεγάλα «αγκάθια» στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πολύωρες επαφές του με τους βουλευτές προσπάθησε να τους εμψυχώσει και να δημιουργήσει κλίμα σταθερότητας ζητώντας τους «ενωμένοι να δώσουμε τις μεγάλες μάχες για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια».

Είναι προφανές πως η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προσκαλεί ομάδες βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου συνδέεται και με την κρισιμότητα των επόμενων ψηφοφοριών καθώς ο ίδιος αλλά και το επιτελείο του δεν θέλουν να έχουν καμία αμφιβολία ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγής και ότι θα ψηφίσει ομόθυμα τα κρίσιμα νομοσχέδια. Βεβαίως το Μαξίμου κάνει λόγο για προγραμματισμένες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους βουλευτές που είχαν καθυστερήσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι γίνονται για ενημέρωση και για να καταγραφούν τα προβλήματα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κρατούσε σημειώσεις με τις επισημάνσεις των βουλευτών του και μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις διαπιστώσεις τους ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία της κοινοβουλευτικής ομάδας με τους υπουργούς. Επίσης, ο ίδιος ζήτησε από τους βουλευτές του να μην δείχνουν ηττοπαθείς αλλά να υπερασπίζονται τις κυβερνητικές επιλογές χωρίς να απολογούνται.

«Μιλήσαμε εκ βαθέων» σχολίαζαν αργότερα ορισμένοι από τους βουλευτές που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πράγματι «αισθάνεται ασφαλής» με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 στη Βουλή και ότι δεν δείχνει ανήσυχος για τις εξελίξεις.

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου να περάσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Μετά το ψυχολογικό μασάζ στους βουλευτές ο πρωθυπουργός παρακολούθηση την θεατρική παράσταση που ανεβάζει φέτος ο Λάκης Λαζόπουλος στο θέατρο Γκλόρια συνοδευόμενος από την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ