ΔΕΘ 2018: Διήμερο «φλερτ» Μητσοτάκη με την κεντροαριστερά
Ξεκίνησε από ένα χιουμοριστικό σχόλιο προς δημοσιογράφους και φωτογράφους: «Κοιτάζω το ίδιο καλά και αριστερά και δεξιά». Ακολούθησε «μήνυμα» στους δυσαρεστημένους αριστερούς ψηφοφόρους και στη συνέχεια ήρθε η αποκάλυψη για τη συμμετοχή κεντροαριστερών προσώπων σε… ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είχε έντονο προεκλογικό «άρωμα», με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρά σε ανοίγματα προς την κεντροαριστερά και την αριστερά και να κάνει προσπάθεια προσέλκυσης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων των δύο αυτών ιδεολογικών παρατάξεων.
Το φιλόδοξο αυτό «στοίχημα» του προέδρου της ΝΔ διαφάνηκε μόλις μερικά λεπτά αφότου έφτασε στην φετινή 83η έκθεση της ΔΕΘ, το Σάββατο το πρωί.
Μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του και άρχισε να κινείται προς την είσοδο της έκθεσης, φωτογράφοι του ζήτησαν να γυρίσει προς την άλλη πλευρά από αυτή που κοιτούσε για να τον απαθανατίσουν. «Κοιτάζω το ίδιο καλά και αριστερά και δεξιά» είπε χιουμοριστικά ο κ. Μητσοτάκης -ένα σχόλιο που θα μπορούσε να είχε περάσει και απαρατήρητο εάν ο ίδιος δεν του έδινε συνέχεια τόσο στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ όσο και στη συνέντευξή Τύπου της Κυριακής.
Πηγή: MOTION TEAM/EUROKINISSI
Μήνυμα στους «απογοητευμένους»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, κάνοντας μάλιστα μια αναφορά στο 1974.
Όπως είπε, απευθύνεται όχι μόνο στους πολίτες που στήριξαν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας τα περασμένα χρόνια αλλά σε όλους τους ψηφοφόρους.
«Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος.
«Διαφορές υπήρχαν και το 1974 αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, και συμπλήρωσε: «Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος».
Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε δε, ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν ζητά «αριστερές ή δεξιές λύσεις» αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα.
«Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Λίγη ώρα αργότερα, ανέφερε: «Εμείς ενώνουμε δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες».
«Διεύρυνση στα ψηφοδέλτιά μας με ανθρώπους από την κεντροαριστερά»
Το μήνυμα στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους ήταν, όμως, μόνον η αρχή. Ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, πρόθεσή του είναι να συμμετέχουν στην κυβέρνησή του πρόσωπα από την κεντροαριστερά.
«Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα δείτε διεύρυνση στα ψηφοδέλτιά μας με ανθρώπους από την κεντροαριστερά και γιατί όχι από την αριστερά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας: «Από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι των πολιτών να διαλέξουν τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης».
Ήταν, ωστόσο, κάθετος στο ζήτημα μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Εξήγησε ότι ακόμη και αυτοδύναμος θα επιδιώξει ευρύτερες κοινοβουλετικές και πολιτικές συγκλίσεις και ισχυρίστηκε ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη ούτε θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική.
«Είμαι βέβαιος πως την επόμενη ημέρα θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Το τελευταίο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχτεί «πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ισχυρίζονται ότι ο αρχηγός της ΝΔ είναι έρμαιο της «ακροδεξιάς πτέρυγας» της παράταξής του.
Τα ανοίγματα αυτά πιθανώς να αποτελούν, λοιπόν, μια έμπρακτη διάψευση των δηλώσεων αυτών, εκτός από ένα δείγμα γραφής των βραχυπρόθεσμων σχεδίων του κ. Μητσοτάκη.
Θα μπορούσαν, επίσης, να ερμηνευτούν και ως ένα «μπλόκο» σε τυχόν προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής και να αντλήσει ψήφους από την κεντροαριστερή δεξαμενή.