Το «δώρο» Μητσοτάκη στο Μαξίμου και τα προεκλογικά διλήμματα
Με προσοχή παρακολούθησε η κυβέρνηση την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και σχεδόν σαν «δώρο» εξέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επειδή αφενός έγιναν ακόμη πιο διακριτές οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και αφετέρου διότι, όπως υποστηρίζει, έγινε σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης «θέλει να προσφύγει εκ νέου στο ΔΝΤ».
Φυσικά υπήρξαν και παρόμοιες εξαγγελίες (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογίας, μείωση εισφορών) ωστόσο αυτές έχουν ένα εντελώς διαφορετικό ακροατήριο, με το Μαξίμου να επιμένει πως ο κ. Μητσοτάκης μεροληπτεί υπέρ της επιχειρηματικής ελίτ.
Επιπλέον, θεωρούν πως ο ελιγμός Τσίπρα για το αφορολόγητο έπιασε τόπο αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύθηκε ρητά πως πρόθεσή του είναι να μην προχωρήσει στη μείωσή του από τις αρχές του 2020, εφόσον είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αν εφαρμοστεί τελικά, η ΝΔ «προτείνει την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, για να απαλυνθεί ο πόνος της μείωσης του αφορολόγητου».
Η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να αναθέσει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και η ταυτόχρονη διακοπή της χρηματοδότησής τους διαβάζεται από την κυβέρνηση, έτσι αποσπασματικά όπως διατυπώθηκε, ως προσπάθεια μετατροπής της τοπικής αυτοδιοίκησης σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με τον εκάστοτε δήμαρχο να μειώνει ή να αυξάνει το ποσό ανάλογα με τις ανάγκες χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ίδια εξαγγελία είχε γίνει από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από τη ΔΕΘ το 2014.
Δημοσκοπήσεις
Στο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν αφού δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας όπως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν μπει στο μικροσκόπιό του. Για παράδειγμα, επιβεβαιώνεται ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί στα πεδία της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη, καθώς και ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις των κομμάτων παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Και στις δύο δημοσκοπήσεις καταγράφεται αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με περιθώριο βελτίωσης το προσεχές διάστημα, καθήλωση του ποσοστού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μικρή κυβερνητική φθορά παρά τα δύσκολα μέτωπα σε οικονομία και εθνικά ζητήματα αλλά και αρκετά μεγάλα ποσοστά αποχής και αναποφάσιστων.
Για το Μαξίμου το μεγάλο στοίχημα για την πλήρη αντιστροφή του κλίματος είναι η καχυποψία του κόσμου απέναντι στις εξαγγελίες Τσίπρα να μετατραπεί σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, κάτι που περνά μόνο μέσα από την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων.