ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για μείωση φορολογίας και εισφορών δεσμεύτηκε ο Μητσοτάκης

EUROKINISSI

Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις προτεραιότητες του κόμματός του στον κοινωνικό τομέα παρουσίασε από την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ομιλία που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και ασκούσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Με κεντρικό σύνθημα το «Μπορούμε», ο κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε τους έξι στόχους της Νέας Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε για φοροαπαλλαγές, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και των capital controls ενώ παράλληλα έστειλε το δικό του μήνυμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ομιλία του ξεκίνησε με δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο της ΝΔ να κάνει λόγο για το «κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής που οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους» και έναν «κατήφορο» που διαρκεί τέσσερα χρόνια.

«Η φετινή ΔΕΘ γίνεται στη σκιά ενός μεγάλου πένθους. Η συγκυρία αποτελεί θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Έχει σπάσει το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας».

«O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, και συμπλήρωσε: «Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που ξεκίνησε στις 20:00, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη χρονιά να φτάσει στη ΔΕΘ μια εβδομάδα νωρίτερα, για να την εγκαινιάσει ως πρωθυπουργός.

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι» ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο στη συνέχεια για έξι στόχους που «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας».

Όπως τους απαρίθμησε:

«Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικόσύστημαλειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας και στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες».

Μήνυμα σε ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.

«Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος.

«Διαφορές υπήρχαν και το 1974 αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε: «Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος».

Όπως τόνισε, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν ζητά «αριστερές ή δεξιές λύσεις» αλλά λύσεις που φέρουν αποτέλεσμα. «Οι παλαιές ιδεολογικές διαφορές έχουν ξεθωριάσει. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι σήμερα ανάμεσα στη δημαγωγία και στο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στο σύνθημα και στην πράξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται»

Αναφερόμενος στα οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

«Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό» ανέφερε, και συμπλήρωσε: «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%... Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις».

Εξήγησε δε, ότι «η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας

Στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ βρέθηκε και το ζήτημα της ανάπτυξης, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει ότι σε περίπτωση που η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση τότε θα δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας –κάτι που θα δώσει μήνυμα για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα.

«Η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συνεχίζοντας: «Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους».

Στη συνέχεια κατέκρινε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι «λάθος και καταστροφικό το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με την υπογραφή των δανειστών… Θα κόψουμε τη θηλιά που στραγγαλίζει την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην οικονομία και ειδικά στην φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα μειώσουμε παντού την φορολογία και τις εισφορές» ενώ υποσχέθηκε και «δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων».

Πηγή: EUROKINISSI

Συνεχίζοντας, δήλωσε ακόμη πως «ο φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα» και ότι «μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος».

Ο «γαλάζιος» πρόεδρος μίλησε, επίσης, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η ΝΔ θα αναστείλει τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και θα παρέχει έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών.

Σε περίπτωση κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων «θα τελειώσει» και πως φορολογία και εισφορές θα μειωθούν παντού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα. Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%. Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων. Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα. Και με επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας. Στους μικρομεσαίους θα δώσουμε εργαλεία και χρηματοδότηση για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές. Μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος. Έναν άδικο κεφαλικό φόρο που είναι ταυτισμένος με την Ελλάδα της κρίσης».

Ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Η μείωση της φορολογίας είναι συνδεδεμένη με το νοικοκύρεμα των κρατικών δαπανών». Τόνισε δε ότι «ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μειώσω το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, όπως όλες οι κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα».

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό»

Επανέλαβε δε, την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας για το όνομα της πΓΔΜ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η ΝΔ θα καταψηφίσει αυτή την συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη βουλή» τόνισε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας: «Πρόκειται για μια Συμφωνία ντροπής για το Σκοπιανό που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας».

«Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς» δήλωσε ο ίδιος, και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες».

Στέλνοντας ένα μήνυμα στα Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως εάν η συμφωνία που «υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί στην ελληνική Βουλή» τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή.

Πηγή: Eurokinissi

Για Δικαιοσύνη και Παιδεία

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το «στίγμα» των προθέσεων της ΝΔ και στον τομέα της Δικαιοσύνης.

«Θα καταργήσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου που έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου. Θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία ώστε να μην ξεγλιστράνε από τη Δικαιοσύνη τρομοκράτες, ισχυροί του χρήματος και κάθε λογής μπαχαλάκηδες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υποσχέθηκε, επίσης, αξιολόγηση στα πανεπιστήμια, καθώς και ορισμό βάσης για την εισαγωγή.

«Σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου δεν σημαίνει ότι μπορείς να γράφεις τρία και να έχεις την απαίτηση να πληρώσει την φοίτησή σου στο πανεπιστήμιο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Κλειδί για το Δημόσιο θα είναι ένα απλό σύστημα αξιολόγησης»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, το οποίο θα αποτελεί το «κλειδί», όπως το χαρακτήρισε.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. «Όμως αυτό δεν αρκεί. Θέλω τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης