Οι διαχωριστικές γραμμές, η ΔΕΘ και η Συμφωνία των Πρεσπών
H κυβέρνηση επενδύει στη φετινή ΔΕΘ όχι μόνο γιατί ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το μεταμνημονιακό πρόγραμμά του, το οποίο εκτείνεται σε βάθος τετραετίας, αλλά επίσης επειδή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα γίνει ακόμη πιο διακριτή.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές πως την ώρα που κυβέρνηση κατανοεί τις θυσίες του ελληνικού λαού στα οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης και σχεδιάζει πολιτικές για την ανακούφισή του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης προωθεί την ιδιωτική πρωτοβουλία σε ασφαλιστικό και δημόσιες υπηρεσίες, η οποία τελικά λειτουργεί σε βάρος των πολιτών. Ενδεικτική για το Μαξίμου ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης στον Alpha, κατά την οποία μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για επαναφορά του συστήματος 1 προς 5 για τις προσλήψεις, με ταυτόχρονη κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων.
Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιδιώκει να αναδείξει ξανά σε κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο η δυσαρέσκεια των βορειοελλαδιτών θα συντηρηθεί και θα εκφραστεί στις κάλπες.
Το κρίσιμο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και ήδη παρατηρείται κινητικότητα του διεθνούς παράγοντα ώστε το αποτέλεσμα να είναι στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χθεσινή δήλωση του Μάθιου Νίμιτς, η επίσκεψη Μέρκελ στα Σκόπια αλλά και η επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα.
Ουσιαστικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση επενδύει στην επαναφορά του ζητήματος στην επικαιρότητα ενώ για ακόμη μια φορά στηρίζει το προγραμματισμένο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιείται την ώρα της ομιλίας Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει «το ελεύθερο» στα στελέχη του κόμματος και στους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας να δώσουν το παρών, πράττοντας κατά συνείδηση.
Το Μαξίμου από την πλευρά του θεωρεί πως όποια «ζημιά» για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη γίνει και ότι η ΝΔ επιχειρεί να καπηλευτεί την ευαισθησία του κόσμου. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανάδειξη της ωφέλιμης διάστασης της συμφωνίας αφού επιλύεται ένα χρόνιο διπλωματικό ενώ τα οικονομικά οφέλη θα γίνουν σύντομα αντιληπτά.
Τους μόνους που δεν συμφέρει αυτή η λύση, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι τις χώρες που επιχειρούσαν πολυπεπίπεδη διείσδυση στην ΠΓΔΜ αλλά και τα στελέχη ελληνικών κομμάτων που «έχτισαν πολιτική καριέρα» πάνω στο Σκοπιανό.