ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: O Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία»

Κοτζιάς: O Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία»
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Απάντηση για το έγγραφο που αποκάλυψαν τα WikiLeaks αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, το 2008 αλλά και την στάση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε το υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λέγοντας πως o τότε πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι «είναι γνωστό πως δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος».

«Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κοτζιάς.

«Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία. Η οποία μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο "Μακεδονία" για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών και σημειώνει:

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός.

«Στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση "Βόρεια Μακεδονία" την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το "Μακεδονία".

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι. Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα», τονίζει ο κ. Κοτζιάς.

Μητσοτάκης: Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος ικανοποίησαν όλα τα αιτήματα της πΓΔΜ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως: «Η σημερινή αποκάλυψη από τα WikiLeaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους "Βόρεια Μακεδονία" και οι κάτοικοί τους "Μακεδόνες" που μιλούν τη δήθεν "Μακεδονική" γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες» και πρόσθεσε:

Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Σημειώνεται πως το έγγραφο που αποκάλυψαν τα Wikileaks αναφέρει ότι από το 2008, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, έκανε αποδεκτό το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως αναφέρεται σε αυτό, στις 29 Ιουλίου 2008, η τότε Αμερικανίδα πρέσβης, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, έχει αποστείλει τηλεγράφημα με τα συμπεράσματά της από τις επαφές με τον τότε πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το συγκεκριμένο τηλεγράφημα έχει τίτλο «Μακεδονία/Ελλάδα: Τι θέλουν οι Μακεδόνες για την επίλυση του ονοματολογικού».

Μεταξύ άλλων, η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας ανέφερε πως η κυβέρνηση Γκρουέφσκι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δίχως γεωγραφικό προσδιορισμό, και θα επέμενε στην διατήρηση του παλιού ονόματος σε διαβατήρια, προϊόντα και στα μέσα ενημέρωσης.

Επίσης όποια χώρα ήθελε θα δικαιούνταν να αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως Μακεδονία, ακόμα και σε επίσημες διμερείς συνθήκες, ενώ το «Βόρεια Μακεδονία» πιθανότατα θα χρησιμοποιούταν σε διεθνείς συμφωνίες με πολλούς υπογράφοντες.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η πΓΔΜ ζητούσε διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνεχίσουν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική.

Δείτε (εδώ) το έγγραφο των WikiLeaks.