ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε απροστάτευτο το μέσο νοικοκυριό»

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εισέρχεται στο γνώριμο πλέον αθηναϊκό κατάλυμμα των θεσμών, στο ξενοδοχείο Hilton, στις 22 Οκτωβρίου 2015 EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Χάσμα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών καταγράφηκε στην πρώτη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με τους επικεφαλής των θεσμών για τα κόκκινα δάνεια.

Τα διακυβεύματα των δύο πλευρών

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η τρόικα δεν δέχτηκε ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και η οποία ουσιαστικά διευρύνει την δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη σε περισσότερα νοικοκυριά.

Αντιθέτως, οι δανειστές εμφανίστηκαν πολύ αυστηροί επιχειρώντας να περιορίσουν σ’ ένα πολύ μικρό ποσοστό δανειοληπτών την δυνατότητα προστασίας από την νομοθεσία. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που έχουν «κοκκινίσει» λόγω αδυναμίας αποπληρωμής κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους εφόσον βέβαια κυριαρχήσει η άποψη της τρόικας.

Η κυβέρνηση, που αναγνωρίζει τις δυσκολίες, εμφανίζεται διατεθειμένη να συγκρουστεί για το θέμα των κόκκινων δανείων, υποστηρίζοντας μέσω εκπροσώπων της «ότι οι δανειστές πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι η προστασία θα πρέπει να διευρυνθεί και στα μεσαία στρώματα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση».

Αυτό ακριβώς προσπάθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξηγήσουν χθες στους εκπροσώπους των θεσμών οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, με το επιχείρημα πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε απροστάτευτο το μέσο νοικοκυριό», γιατί «θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη».

Τρία κριτήρια υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει τρία κεντρικά κριτήρια για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη και την προστασία των νοικοκυριών.

  • Το πρώτο κριτήριο αφορά την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Στον αντίποδα, οι δανειστές μιλούν για εμπορική αξία των ακινήτων που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ περιορίζοντας κατά πολύ την δυνατότητα προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
  • Το δεύτερο κριτήριο σχετίζεται με τα εισοδήματα ενός νοικοκυριού τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 35.000 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, η πρόταση της τρόικας βάζει ένα πολύ χαμηλό όριο το οποίο αρχικώς κινούνταν στις 18.000 ευρώ και μετά την τελευταία συνάντηση κατρακύλησε στα 10.000 ευρώ.
  • Επίσης, το τρίτο κριτήριο που θέτει η ελληνική πλευρά δεν θέλει το συνολικό χρέος του νοικοκυριού να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Αντιθέτως, η τρόικα δεν δέχεται το υπολειπόμενο χρέος να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η κυβερνητική πρόταση, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε στην τρόικα, αφορά περίπου το 75% των δανειοληπτών επομένως καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών σε όλη την χώρα. Η τελευταία πρόταση των δανειστών είναι τόσο αυστηρή ως προς τα κριτήρια και περιοριστική που καλύπτει μόλις το 20% περίπου των ελληνικών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα στεγαστικά τους δάνεια.

Η συζήτηση κυβέρνησης-τρόικας δεν έχει προχωρήσει στα μεγάλα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Προς το παρόν, περιορίζεται στα στεγαστικά που αριθμούν σχεδόν το 30% του συνόλου των κόκκινων δανείων.

Διαφωνούν και στην ανακεφαλαιοποίηση

Με προβλήματα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου και για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καταγράφεται διάσταση ως προς την συμμετοχή του κράτους στις διοικήσεις των υπό ανακεφαλαιποίηση τραπεζών. Οι δανειστές ζητούν από το κράτος να κατέχει μεγάλες προνομιακές μετοχές, άρα να μην έχει δικαίωμα ψήφου, κάτι που απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά που αξιώνει συμμετοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να είναι έτοιμο ως τα τέλη Οκτωβρίου για να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και στις αρχές Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης