ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Σε κανένα από τα πέντε νησιά δεν θα δημιουργηθεί νέο ή επιπλέον hot spot

Βίτσας: Σε κανένα από τα πέντε νησιά δεν θα δημιουργηθεί νέο ή επιπλέον hot spot
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ολοκληρώθηκαν τα μνημονιακά προγράμματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ικανή, όμως αυτή η έξοδος από τα μνημόνια βάζει μία σειρά ευθύνες» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon».

Και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εκεί θα ακουστούν συγκεκριμένα πράγματα, όχι γενικότητες και αοριστίες. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιταχύνουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας. Αιτήματα πάντοτε θα υπάρχουν. Έχει μεγάλη σημασία να ιεραρχείς πια αιτήματα ικανοποιούνται. Στόχος είναι να έχουμε μια χώρα που σε όλα τα επίπεδα θα προχωράει σε αναπτυξιακούς δρόμους και το καλό που θα βγάζει θα μπορεί να το μοιράζει δίκαια».

«Γίνεται μάχη στην Ευρώπη για ανακατανομή του βάρους σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα»

Όσον αφορά στις εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Βίτσας τόνισε: «Γίνεται μάχη στην Ευρώπη για ανακατανομή του βάρους. Η συμφωνία με τη Γερμανία έχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το στοιχείο ότι η Γερμανία συντάσσεται σε αυτό που λέμε εμείς ότι είναι κρίση. Σε σχέση με το 2015 στο μεταναστευτικό υπάρχει μείωση 95%». Επιπλέον σημείωσε: Σε κανένα νησί από τα πέντε νησιά δεν θα δημιουργηθεί καινούριο ή επιπλέον hot spot. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να δημιουργούν μία ένταση. Αυτή τη στιγμή 25.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε διαμερίσματα, μέσω του προγράμματος "ΕΣΤΙΑ''. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν 27.000. Επειδή θέλουμε να αποφορτίσουμε τα νησιά και να μεταφέρουμε όσους έχουν το δικαίωμα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, κάναμε πρόσκληση ενδιαφέροντος και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποιοι. Στα Γρεβενά σε πολύ χαμηλές τιμές επιχειρηματίες δέχονται να φιλοξενήσουν σε μικρά ξενοδοχεία κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, αναφέρομαι στις ενέργειες που γίνονται. Δίνεται μια μεγάλη μάχη στην Ευρώπη ώστε να υπάρχει μια ανακατανομή. Με τον νόμο που ψηφίσαμε τον περασμένο Μάιο, η διαδικασία εξέτασης ασύλου επιδιώκουμε να φτάσει τους τρεις μήνες. Θα έχουμε και κινητές μονάδες που θα πηγαίνουν να συνδράμουν όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για αιτήσεις».

Σχετικά με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συμφωνία η οποία λέει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να σταματήσουν ή να μειωθούν οι ροές. Περίπου 2.100 άτομα έχουν επιστραφεί με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, και τονίζω ότι οι επιστροφές είναι διορθωτικός μηχανισμός. Σημειώνεται ότι 8.000 επιπλέον έχουν επιστρέψει με εθελοντικές επιστροφές, και παραπάνω από 20.000 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του relocation(πρόγραμμα μετεγκατάστασης) κι έχουν πάει σε άλλες χώρες».

Ο υπουργός αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας τόνισε: «Δεν υπάρχει θέμα κυριαρχίας ούτε γκρίζες ζώνες, δεν το συζητάμε αυτό. Αν βρούμε τρόπους και μορφές, να μειώσουμε την ένταση, όλα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μας ενδιαφέρει μία ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, μια διαδικασία συνεργασίας με την Ελλάδα, χωρίς να μπαίνει καμία διαδικασία αναθεώρησης, σε σχέση με οποιοδήποτε ζήτημα κυριαρχίας. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια προβληματική κατάσταση, η οποία την έχει φέρει σε αντίθεση με αυτούς που ως χθες ή ακόμη και σήμερα είναι φυσικοί της σύμμαχοι, με αποτέλεσμα και η οικονομία της να έχει σοβαρά προβλήματα, αλλά και η στρατιωτική της μηχανή να έχει σοβαρά προβλήματα. Μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών με την Τουρκία είμαστε ένα βηματάκι καλύτερα. Πρέπει να οικοδομήσουμε πράγματα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή ψάχνει κάπου να πιαστεί».