ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Οι «καραμπόλες» κρίνουν το νέο υπουργικό σχήμα

EUROKINISSI

Το αυριανό διάγγελμα για το τέλος των Μνημονίων και η οριστικοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι τα δύο θέματα που απασχολούν από σήμερα τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να μεταβεί αύριο στην Ιθάκη και από εκεί να απευθύνει το διάγγελμα για το τέλος των Μνημονίων. Αν και το σενάριο αυτό φαντάζει αυτή τη στιγμή το πιθανότερο, ο πρωθυπουργός δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να μεταβεί σε μια υποβαθμισμένη περιοχή πιθανώς και εκτός Αθηνών προκειμένου από εκεί να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας της διακυβέρνησης.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί την Πέμπτη. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι πέρα από το φρεσκάρισμα της κυβέρνησης να αναδιοργανωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντεπεξέλθει στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός έχει προτείνει στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη να μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου και να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο κ. Σκουρλέτης δεν εμφανίζεται θετικός σε αυτή την προοπτική και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Νίκος Φίλης όταν του έγινε αντίστοιχη πρόταση.

Από την τελική κατάληξη της «υπόθεσης Σκουρλέτη» θα εξαρτηθούν και οι υπόλοιπες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σενάρια, το πιθανότερο όμως είναι ότι ο ανασχηματισμός θα αφορά περισσότερο ανακατατάξεις προσώπων παρά είσοδο νέων στελεχών. Οι περισσότεροι από όσους θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι νέοι σε ηλικία, προερχόμενοι από το κόμμα και θα πάρουν κυρίως θέσεις υφυπουργών. Επιπλέον, σίγουρα ένας από τους νέους υπουργούς θα είναι πρόσωπο που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (πιθανότερη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τις σημερινές τοποθετήσεις των Δραγασάκη και Παππά, η διαμόρφωση της μεταμνημονιακής ατζέντας περνά μέσα από το δίπολο «συντήρηση-προοδευτισμός» και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Επιπλέον, δεν αποκλείεται η υπουργοποίηση προσώπου από τον χώρο του Ποταμιού (όχι κάποιο στέλεχος αλλά πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής) ως ένα άνοιγμα για πιθανή στήριξη της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται αρκετά σενάρια για το νέο υπουργικό. Ένα από αυτά θέλει αλλαγή του κυβερνητικού εκπροσώπου και μετάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου είτε σε άλλο υπουργείο είτε στην Κουμουνδούρου, σε περίπτωση άρνησης του Σκουρλέτη. Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θεωρείται επιτυχημένος, πολλοί πιστεύουν ότι σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, χρειάζεται αλλαγή στο «πρόσωπο της κυβέρνησης». Ήδη για τη θέση «παίζει» το όνομα του Νίκου Παππά ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει για τα καλά στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλο σενάριο θέλει τον Κ. Ζαχαριάδη να αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον Ν. Παππά να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών να συνεπάγεται και με "ψαλίδισμα" της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εισαγωγή του πλαφόν του 3% για την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η επάνοδος του Νίκου Φίλη, αυτή τη φορά, μάλλον στο υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να μεταφερθεί στο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξει μετακίνηση και του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπουργοποιηθούν και ορισμένα νέα σε ηλικία στελέχη, με τα ονόματα των Γ. Μπουρνού, Κ. Ζαχαριάδη, Ρ. Σβίγκου και Χ. Στάικου να εξετάζονται.

Όπως σημειώνει, πάντως, έμπειρο κομματικό στέλεχος στο CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το νέο υπουργικό συμβούλιο θα δώσει το στίγμα του και για τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης