ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Άνοιγμα" σε κόμματα για αριθμό τηλεοπτικών αδειών από Βούτση

"Άνοιγμα" σε κόμματα για αριθμό τηλεοπτικών αδειών από Βούτση
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανοιχτή πρόσκληση στα κόμματα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που μπορούν να δοθούν, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Βούτσης.

«Να συνεννοηθούμε πόσες θα είναι οι πανελλαδικές άδειες διότι αλλιώς η διαπλοκή ξεκινάει από εκεί, το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα πρέπει να το συζητήσουμε με επιστημονικά δεδομένα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση.

«Προφανώς μπορούν να λειτουργήσουν 25 κανάλια με 3,5 εργαζόμενους, μία τηλεφωνήτρια που θα κάνει play ταινίες», είπε, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η αγορά είναι αυτή που θα αποφασίσει πόσοι τηλεοπτικοί σταθμοί θα επιβιώσουν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «αθλιότητα» που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια στο τηλεοπτικό τοπίο, χαρακτήρισε «καρτέλ την DIGEA» και αναρωτήθηκε «αν είναι δυνατόν ο μοναδικός πάροχος συχνοτήτων να είναι το καρτέλ του συνόλου των παρόχων προγράμματος».

Όπως είπε, «συγκροτούν καρτέλ και δίνουν τη συχνότητα στους εαυτούς τους». Πρόσθεσε ακόμη, ότι «υπάρχει η «αγία» ΕΕΤΤ που όλα αυτά τα έχει ευλογήσει απλόχερα, αφού δεν εξετάσθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια για να δοθεί η άδεια, που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια».

Ο Νίκος Βούτσης επιτέθηκε στο ΕΣΡ που ανέφερε στη γνωμοδότησή του ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανάγονται στο 1995. «Ας σοβαρευτούμε γιατί μπορούμε να οριοθετήσουμε μια νέα εποχή», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να προκύψουν ευρείες συναινέσεις, ενώ προχώρησε σε μερική τροποποίηση του άρθρου 2 που δίνει υπερ-αρμοδιότητες στον εκάστοτε υπουργό, ζητώντας παράλληλα από την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις διατάξεις περί δημοπρασίας των αδειών για να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Σε ότι αφορά στο άρθρο 2 σύμφωνα με την αλλαγή που έκανε, θα πρέπει να υπάρχει και αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ για το θέμα των αδειών, η οποία ωστόσο δεν είναι δεσμευτική.

«Κάντε την υπέρβαση για το θέμα της αδειοδότησης", είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε να παρέμβει η πολιτεία εκεί οπού οι ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς δεν απέδωσαν το αγαθό της ενημέρωσης.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που ανέπτυξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η άποψη για ελεύθερο αριθμό αδειών, που θα τον καθορίσει η αγορά, είναι ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη".

"Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Γιατί να το αφήσουμε στη διαφθορά; Γιατί να μην πληρώσουν; Αν χαρίζαμε τις άδειες, θα δίναμε κομμάτι του εθνικού πλούτου".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ