Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από ΗΠΑ ζήτησε η Ελλάδα
Έκτακτο στρες τεστ αποτέλεσε για τον κυβερνητικό μηχανισμό η χθεσινή δύσκολη ημέρα και η νύχτα με τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών στην Ανατολική και Δυτική Αττική.
Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας όπου επρόκειτο να παραστεί σε τελετή βράβευσής του.
Μόλις έφτασε στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.
Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπροσώπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στις 2:40 τα ξημερώματα της Τρίτης, έκανε λόγο μια πολύ δύσκολη νύχτα.
«Ο συνδυασμός των σφοδρών δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και σχεδόν ανυπέρβλητο κλοιό.
Από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ και 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα.
Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά, καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.
Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά.
Η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής συνεχίζεται και η σχετική ενημέρωση θα είναι συνεχής.
Τούτη την ώρα πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις Ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από 9 σκάφη του Λιμενικού, 2 του Πολεμικού Ναυτικού, μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό, καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του λιμενικού σώματος.
Ταυτόχρονα ελικόπτερα Σικορσκι του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή συμβάλλοντας στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.
Όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες από τις ακτές στο λιμάνι της Ραφήνας, από όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία που έχει διαθέσει η Ένωση ξενοδόχων καθώς και σε διαθέσιμους χώρους των ενόπλων δυνάμεων.
Αυτή τη στιγμή ο συντονισμός των επιχειρήσεων γίνεται από το Κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, όπου βρίσκεται επικεφαλής ομάδας υπουργών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και από το Ειδικό κέντρο επιχειρήσεων, όπου βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των Ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το ΚΕΠΙΧ του Λιμενικού υπό τον υπουργό Ναυτιλίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται επί τόπου στο Λιμάνι της Ραφήνας.
Αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροσβεστικού σώματος, ενώ σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο.
Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα, που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποιες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικης ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια.
Τούτη την ωρα είναι η ωρα της μαχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε.
Μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο πρωθυπουργός είχε συνεχή ενημέρωση για τα μέτωπα των πυρκαγιών ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει λόγω του προβληματισμού του για τα παράλληλα μέτωπα. Τόσο από τις δηλώσεις όσο και από τις ερωτήσεις που έκανε κατά την ενημέρωσή του στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είναι φανερό πως θέλει να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια των πυρκαγιών. Έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο» και στις δηλώσεις του θέλησε να δώσει έμφαση στην αξία της ανθρώπινης ζωής κάνοντας παράλληλα έκκληση για ενότητα και συσπείρωση δυνάμεων.
Το παρασκήνιο της επιστροφής στην Αθήνα
Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, επρόκειτο να βραβευθούν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας, κ. Denis Zvizdic, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία. Λόγω της έκτακτης αναχώρησής του, το βραβείο του πρωθυπουργού παρέλαβε εκ μέρους του ο Έλληνας πρέσβης στο Σεράγεβο, ο κ. Ηλιόπουλος.
Ο πρωθυπουργός όταν αναχώρησε χθες από την Αθήνα ήταν ενήμερος για τα μέτωπα στην Κινέτα. Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε στη Βοσνία η εικόνα των μετώπων ήταν εντελώς διαφορετική. Ο ίδιος σε δηλώσεις του εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις παράλληλες εστίες πυρκαγιών.
Εσπευσμένα επέστρεψε από τη Μονεμβασιά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος βρισκόταν χθες σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Aργά το βράδυ από την Προεδρία ελήφθη απόφαση να ματαιωθεί η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.