Τον Οκτώβριο στη δημοσιότητα 4 πολυσέλιδοι τόμοι για τον Φάκελο της Κύπρου
Ιστορικά ντοκουμέντα και έγγραφα από την περίοδο της δικτατορίας, μεταξύ αυτών τα πρακτικά της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1974, όπου αποφασίζεται γενική επιστράτευση λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή.
Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε ηθική, πολιτική και ιστορική υποχρέωση τη δημοσιοποίηση τέτοιων ιστορικών στοιχείων.
Επιπλέον, ο κ. Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, γνωστοποίησε πως τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν τέσσερις πολυσέλιδοι τόμοι που αφορούν στον Φάκελο της Κύπρου. Θα περιλαμβάνουν αυθεντικά ντοκουμέντα που συγκέντρωσε η εξεταστική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για την διερεύνηση της υπόθεσης την περίοδο 1986-1988, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τόμοι τους επόμενους μήνες. Το υλικό που θα δημοσιευθεί θα είναι συνολικά 32 τόμοι των 500-600 σελίδων ο καθένας.
Η Βουλή βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και στους τόμους θα υπάρξει κοινός πρόλογος των δύο Προέδρων, Νίκου Βούτση και Δημήτρη Συλλούρη.
"Θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι σημαντικό αυτή η δημοσιοποίηση –που δεν είναι θέσφατο, γιατί μιλάμε για μαρτυρίες πολλές εκ των οποίων δόθηκαν δέκα χρόνια μετά και άρα εμπεριέχουν το σαφές ενδεχόμενο ή την επικινδυνότητα επικαλύψεων, αποσιωπήσεων και υποκειμενισμών, όπως επισημαίνουμε και στον πρόλογο της έκδοσης οι δύο Πρόεδροι– να δώσει το έναυσμα για μια ειλικρινή, από όλες τις πλευρές, προσπάθεια να μαζευτεί όλο το υλικό είτε από ιδιωτικά είτε από συλλογικά αρχεία, ιδιαίτερα στην Κύπρο που υπήρξε ο χώρος της τραγωδίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η ευχέρεια τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια πραγματική, ουσιαστική και ιστορική αποτύπωση, που θα περιλαμβάνει και την ηθικο-πολιτική διάσταση που είναι τόσο αναγκαία μετά από τόσες δεκαετίες, ως τιμή για τον κόσμο που χάθηκε και για την τραγωδία που έζησαν τότε και μετέπειτα οι Κύπριοι. Επιπλέον, γίνεται και μια αποτίμηση των τεράστιων ευθυνών των στρατιωτικών πραξικοπηματικών καταστάσεων, που οδηγούν σχεδόν νομοτελειακά σε τραγωδίες, και των αντιλήψεων που τότε είτε προώθησαν ενεργητικά, είτε ανέχθηκαν, είτε συνεργάστηκαν, είτε χρησιμοποίησαν τη χούντα στην Ελλάδα και πραξικοπηματίες στην Κύπρο", σημειώνει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Βούτσης.
Δείτε εδώ το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα