ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερναρδάκης: Η ΔΗΣΥ πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της για τον εκλογικό νόμο

Βερναρδάκης: Η ΔΗΣΥ πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της για τον εκλογικό νόμο

«Δημιουργούμε μία νέα αρχιτεκτονική στο πολιτικό και εκλογικό σύστημα, με δημοκρατία και περισσότερα δικαιώματα, την οποία θα υπερασπιστούμε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, καλώντας την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, να επανεξετάσει τη στάση της στον εκλογικό νόμο, ιδίως τώρα που προχωράει η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Η στάση της ΔΗΣΥ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» στη Βουλή, ο κ. Βερναρδάκης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά την ομιλία της κ. Γεννηματά, σχολίασε τη στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο, που καθιερώνει σύστημα απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Τίθεται ένα κεντρικό ερώτημα μετά την ομιλία της κ. Γεννηματά. Το 2016, όταν αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και φέραμε την απλή αναλογική, το επιχείρημα που δεν ψήφισε τότε την απλή αναλογική ήταν μη κατάτμηση τότε των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Σήμερα, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είναι πραγματικότητα και η πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής είναι αν θα έπρεπε να ξαναδεί τη στάση του απέναντι στην απλή αναλογική και τον εκλογικό νόμο» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Όπως πρόσθεσε, εάν σήμερα δεν ξαναδεί τη στάση του το Κίνημα Αλλαγής, «πέρα από το ότι είναι προσχηματικά όσα λέει, και κινούνται στα όρια του βερμπαλισμού, θα δικαιώσει όσους είναι καχύποπτοι και θεωρούν αυτό το μόρφωμα, το Κίνημα Αλλαγής, μία απλή πολιτική ουρά της πιο σκληρής δεξιάς νεοφιλελεύθερης παράταξης, που είναι η ΝΔ».

Για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι όλοι ή σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μία ώριμη αλλαγή της αρχιτεκτονικής τού εκλογικού συστήματος και της αντιπροσώπευσης, και μάλιστα τόσο ώριμη που ήταν έτοιμη να ψηφιστεί η κατάτμηση και από άλλες κυβερνήσεις παλαιότερα.

Η ψήφος των Ελλήνων στο εξωτερικό

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε την ανάγκη να λυθούν, μεθοδικά και υπεύθυνα, όλα τα συναφή ζητήματα τεχνικής, νομικής και συνταγματικής φύσεως, και καθώς συμφωνούν και άλλα κόμματα ότι πρέπει να προχωρήσει αυτό το θέμα, θα μπορούσε η διαδικασία να επιταχυνθεί ώστε η θεσμική επιτροπή που θα το μελετήσει, αντί για το πεντάμηνο που ορίζει το νομοσχέδιο, να έχει πιο σκληρό χρονοδιάγραμμα.

Όσον αφορά το θέμα της απλής αναλογικής στους δήμους, ο κ. Βερναρδάκης διατύπωσε τη γνώμη ότι το σημερινό εκλογικό σύστημα των δήμων δημιουργεί ζητήματα στον έλεγχο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αυτό αποτυπώνεται και στην παραβατικότητα που έχει διαπιστωθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

«Θεσμοθετούμε έναν κύκλο σοβαρών μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό και εκλογικό σύστημα. Καθιερώνουμε την απλή αναλογική στους δήμους, που συνιστά ένεση αντιπροσωπευτικότητας, τη δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων. Ψηφίζουμε την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Ταυτόχρονα, έχουμε την απλή αναλογική στο εθνικό επίπεδο και την ψήφο στα 17 έτη. Με άλλα λόγια, έχουμε μία άλλη αρχιτεκτονική στο πολιτικό και στο εκλογικό σύστημα, με συμμετοχή, με δημοκρατία, και περισσότερα δικαιώματα και αυτή είναι μία συνεκτική πολιτική που θα υπερασπιστούμε μπροστά στον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.