Τζανακόπουλος: Σημαντικές παρεμβάσεις στα εργασιακά μετά τη λήξη του προγράμματος
«Το 2016 και 2017 έκλεισαν με μία πολύ μεγάλη υπεραπόδοση κομμάτι της οποίας επεστράφη στην κοινωνία με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος… Αυτή η δημοσιονομική πορεία έχουμε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί και το 2018, όπου θα επαναλάβουμε αυτή την κίνηση διανομής κοινωνικού μερίσματος».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα», του Έβρου.
Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του άσκηση μη σοβαρής κριτικής στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και τον κατηγόρησε για ακραίες τοποθετήσεις που νομιμοποιούν φασιστικούς λόγους, κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό σχεδιασμό που θα εκπυρσοκροτήσει.
Τόνισε ότι «αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που θα μας επιτρέψει να πάρουμε και μόνιμα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα για το 2019», καθώς και ότι «η δημοσιονομική πορεία δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο…». Αναφέρθηκε στις φοροελαφρύνσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχει ήδη κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στις προγραμματιζόμενες από την κυβέρνηση παρεμβάσεις στον τομέα της αγοράς εργασίας και του κατώτατου μισθού, μετά και την ψήφιση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Στον τομέα της αγοράς εργασίας και του μισθού είναι στο πρόγραμμα και στην προοπτική αυτής της κυβέρνησης να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις. Έχει ψηφιστεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου του 2018 και θα γίνουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, όπως έχει ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχιζόμενες προσπάθειες απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών
Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «όλων η σκέψη και καρδιά βρίσκεται με τους ανθρώπους αυτούς που κρατούνται εδώ και αρκετούς μήνες στις τουρκικές φυλακές, χωρίς μάλιστα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες». Υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει κινητοποιήσει όλο το διπλωματικό, όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην προσπάθεια να απελευθερωθούν οι δύο στρατιωτικοί μας και να γυρίσουν ασφαλείς στην πατρίδα» και πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει παίρνοντας πρωτοβουλίες. «Λίγες μέρες πριν στο ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε και ένας νόμος που δίνει ακόμη κάποια διαπραγματευτικά όπλα στην προσπάθειά μας για την απελευθέρωση τους. Από τη δική μας πλευρά εξαντλούμε ότι μέσα έχουμε στη διάθεσή μας….», είπε.
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει επιλέξει ένα δρόμο απομονωτισμού και έχει μια συμπεριφορά που ξεπερνά τα όρια, δεν σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, δεν σέβεται τις αρχές δικαίου. Βρίσκεται σε μία διαρκή αντιπαράθεση όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά με το σύνολο της Ευρώπης αλλά και της ΗΠΑ». Επισήμανε πως τέτοια περιστατικά παράνομης κράτησης, έχουν αντιμετωπίσει και άλλα πολύ μεγαλύτερα και ισχυρότερα κράτη από εμάς και ότι δεν είναι μία πρακτική που ακολούθησε η Τουρκία μόνο στην περίπτωση των δύο στρατιωτικών μας. «Είναι μια πρακτική που ακολουθεί για λόγους πολιτικής διαπραγμάτευσης. Δεν νομίζω ότι δικαιούται το γειτονικό μας κράτος, η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκική δικαιοσύνη, η οποία ακόμη δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες στους δύο στρατιωτικούς, να βάζει ανθρώπινες ζωές στην αρένα των πολιτικών και γεωπολιτικών διαπραγματεύσεων και διενέξεων», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Τουρκία πρέπει πάρα πολύ γρήγορα ν' αλλάξει ρότα, να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και της δικαιοκρατίας και να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται για να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί…Ωστόσο δεν εξαρτάται μόνο από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης».
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η ολοκλήρωση των τουρκικών εκλογών θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες, απάντησε πως «Είναι πιθανό. Κανένας δεν μπορεί να κάνει αυτή την εκτίμηση με μεγάλη ασφάλεια. Ωστόσο είναι πιθανό η νίκη τελικά του κ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές να οδηγήσει σε μία σχετική αποκλιμάκωση καθώς η ανασφάλεια την οποία θα νιώθει ο κ. Ερντογάν θα είναι μικρότερη».
Συμφωνία Πρεσπών
Αναφορικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι τα πραγματικά στοιχεία της συμφωνίας καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Δεν δώσαμε κάτι σ' αυτή τη συμφωνία, αντιθέτως πήραμε», είπε, για να τονίσει πως έχει γίνει ξεκάθαρο ρητά και έχει πλέον και νομική περιωπή το γεγονός ότι η Μακεδονία και η αρχαία ελληνική μακεδονική παράδοση διαχωρίζεται πλήρως από την αντίστοιχη παράδοση των γειτόνων μας. «Η Συμφωνία αναγνωρίζει και οι γείτονές μας διά της Συμφωνίας, ότι δεν υπάρχουν μειονότητες ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά, αλλού. Αντιθέτως μιλάνε για την ομογένειά τους για πολίτες του κράτους τους που διαβιούν σε ξένα κράτη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αλύτρωτοι πληθυσμοί δεν μπορεί να υπάρχει αλυτρωτισμός…. Ξεκαθαρίζονται οι ιστορικές πορείες, οι ιστορικές κληρονομιές και κλίνει η τελευταία ίσως πληγή στα Βαλκάνια, πράγμα που δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας, εμπιστοσύνης, συνεργασίας μεταξύ των λαών», τόνισε.
Σημείωσε πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους γείτονες. «Η γειτονική χώρα σε καμία περίπτωση δεν έχει τη δυνατότητα ή τη διάθεση, κατά τη γνώμη μου ν' απειλήσει την Ελλάδα και αυτό γίνεται σαφές και μέσα από τη Συμφωνία, που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι γείτονες ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια αλυτρωτισμού…», επισήμανε.
Αναπτυξιακός σχεδιασμός της Θράκης
«Το μέλλον της Θράκης εξαρτάται και από το συνολικό μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι με τη συμφωνία την οποία πετύχαμε στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου με το νέο κλίμα σταθερότητας και κανονικότητας που θα επικρατήσει στην ελληνική οικονομία, από εδώ και στο εξής, θα αρχίσουν πια και οι οικονομικές δυνατότητες, όχι μόνο της περιοχής της Θράκης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας να διευρύνονται και σιγά-σιγά να γυρίσουμε σελίδα, να περάσουμε σε ένα νέο μέλλον και σε μια νέα πραγματικότητα», είπε. «Αυτό», συνέχισε, «πρέπει να είναι το μήνυμα προς όλους τους πολίτες, αυτήν ακριβώς την περίοδο την οποία μιλάμε, λίγες μέρες μόλις πριν την τελική, την οριστική και αμετάκλητη έξοδο από την Ελλάδα των μνημονίων».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Βουλγαρία για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών των δύο χωρών και την υπογραφή για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, «αποδεικνύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή τα οποία θα κάνουν πραγματικότητα αυτό το οποίο περιγράφεται στο αναπτυξιακό σχέδιο και αναπτυξιακό όραμα της κυβέρνησης. Ότι δηλαδή η Θράκη μπορεί να μετατραπεί σ' έναν ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πολιτικός σχεδιασμός για την περιοχή της Θράκης δεν πρέπει να περιοριστεί στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα ή έργα υποδομών, αλλά ότι «πρέπει να δούμε και άλλα ζητήματα και άλλα πεδία οικονομικής δραστηριότητας που επίσης μπορούν να στηρίξουν μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή». «Η Θράκη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αγροτική της παραγωγή, έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας και στον τουρισμό υπάρχουν αρκετά μεγάλες δυνατότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλεισθένης-Απλή αναλογική
Αναφορικά με την απλή αναλογική ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως είναι ένα πολύ δικαιότερο σύστημα που επιτρέπει τις συγκλίσεις, δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου της αυτοδιοικητικής εξουσίας, διευκολύνει τη συμμετοχή των πολιτών στα αυτοδιοικητικά, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες προς αποφυγή του κινδύνου ακυβερνησίας.