ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας το επόμενο στοίχημα

EUROKINISSI/EYΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μετά την εξασφάλιση της επ’αόριστον αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ για πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώνονται στο να καταστήσουν σαφές πως η έξοδος από τα μνημόνια θα έχει οφέλη στην πραγματική οικονομία και στις τσέπες των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός βάζοντας «πλάτη» στη Μέρκελ σε μια «μάχη» δύο κόσμων στην Ευρώπη και δίνοντάς της μια «ανάσα» ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος από ένα πιθανό αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής, κατάφερε να αποσπάσει ένα θετικό νέο για τα νησιά πρώτης γραμμής.

Ο πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα και κατά την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα και η Σύνοδος Κορυφής, όπου το μείζον ζήτημα ήταν το μεταναστευτικό και τα μέτρα ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής, ήταν το ιδανικό πλαίσιο ώστε να διατυπωθεί εκ νέου το αίτημα.

Το μέτρο αναστολής αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύει για όσο διάστημα διαρκεί η προσφυγική κρίση και θα παρατείνεται διαδοχικά. Στην σύνοδο αποφασίστηκε επίσης να αυξηθεί η χρηματοδότηση των νησιών από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως με τη διμερή συμφωνία με τη Γερμανία, η χώρα δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, αφού οι μετακινήσεις προς τη Γερμανία είναι πολύ λίγες, ενώ προωθείται το μέτρο επανένωσης των οικογενειών που είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της προσφυγικής κρίσης.

Η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εργασιακών, δηλαδή την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας αλλά και με μέτρα όπως οι σημαντικές φοροελαφρύνσεις και την παροχή 13ης σύνταξης μέσω της διανομής του πλεονάσματος, θεωρεί πως θα καταφέρει, όχι να αναστρέψει τη ζημιά που προκάλεσαν τα οκτώ χρόνια κρίσης, αλλά να δείξει επράκτως τουλάχιστον ότι ο κόσμος θα πάρει μια πρώτη γεύση από αυτά που θα ακολουθήσουν όσο η χώρα πατά πιο γερά στα πόδια της.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προτίθεται μετά τις 20 Αυγούστου να θέσει στους Θεσμούς το θέμα των περικοπών των συντάξεων από την αρχή του έτους, εξετάζοντας την εναλλακτική να ζητήσει το «πάγωμα» του μέτρου για ένα εξάμηνο, ή για όσο διάστημα η οικονομία υπεραποδίδει και καταγράφει πλεονάσματα-μαμούθ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης