ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Οι Έλληνες πρωταγωνιστές στην ανόρθωση της χώρας

EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις σκέψεις του για την ανόρθωση της χώρας, «για να γίνουμε Ελλάδα ξανά με πρωταγωνιστές τους Έλληνες» όπως είπε χαρακτηριστικά, παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας σε ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής.

O Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ τόνισε πως «σήμερα, στο μεταίχμιο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 και των 100 ετών από τη μικρασιατική τραγωδία, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: θα ακολουθήσει το δρόμο της εξωστρέφειας και της αξιοσύνης, ή θα παραμείνει βυθισμένη στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια», προσθέτοντας πως στη διάρκεια της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία μόχθησε για να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, κάτι που, όπως είπε θα το επετύγχανε, αν είχε αφεθεί.

«Μετά τις εκλογές του 2015 η πορεία ανάκαμψης της χώρας αναστράφηκε» είπε ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας πως «το 2018, απαιτείται κάτι μεγαλύτερο και συνολικότερο: να γίνουμε Ελλάδα ξανά. Και για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα μας χρειάζεται ανόρθωση, σε όλα τα επίπεδα». Προτάσσοντας ως αδιαπραγμάτευτες τις βασικές φιλελεύθερες αρχές: ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, ελεύθερη επιχειρηματικότητα με στήριξη της οικονομίας της αγοράς και της ατομικής ιδιοκτησίας, αυτοβελτίωση, έμφαση στην ικανότητα και την αξιοκρατία, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η ανόρθωση της Ελλάδας μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση του φιλελευθερισμού της ευημερίας. «Χρειάζεται να γίνει συνείδηση ότι η ελευθερία των πολιτών περιορίζεται όχι μόνο από απαγορεύσεις, αλλά και από πράξεις παράλειψης, από ενέργειες δηλαδή που αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να κάνουν ό,τι θα μπορούσαν. Για παράδειγμα, το να μη βοηθήσει κάποιος τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ενώ μπορεί, αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας τους, αφού έτσι τους στερεί ευκαιρίες ζωής και προκοπής. Το κράτος μας οφείλει να εγγυάται κοινωνική ευημερία και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι στον πραγματιστικό φιλελευθερισμό και όχι τον ουτοπικό, ο οποίος προβάλλεται έντονα στην Ελλάδα από κάποιους κύκλους που ανταγωνίζονται για το πρωτείο στον ελιτισμό και την αντιλαϊκότητα» είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ο πραγματιστικός φιλελευθερισμός μπορεί να ενοποιήσει τον πολιτικό χώρο από τη δεξιά και την κεντροδεξιά έως την φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, «ο σύγχρονος πατριωτισμός, επιπλέον της ελληνικότητας, υπηρετείται και εκφράζεται από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θεωρεί τη σκληρή δουλειά μέσο ατομικής και συλλογικής προκοπής, που δεν εγκαταλείπει τους κοινωνικά αδύναμους, που σέβεται την θρησκευτικότητα όσο εκείνη σέβεται τον ανθρωπισμό, που απεχθάνεται εξίσου τον λαϊκισμό και τον ελιτισμό, που εμπνέεται από την ιδέα του έθνους και την ιστορία του, που υπακούει στους νόμους, που καθοδηγείται από το ιδανικό μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας, που θεωρεί την οικογένεια κύτταρο και θεμέλιο της κοινωνίας και που θεωρεί την υπεράσπιση των εθνικών μας ιδανικών, της ιστορίας μας και της εθνικής μας ακεραιότητας αυτοσκοπό». Όπως είπε, σήμερα, «10 περίπου χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, οι πολίτες απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της χώρας, δηλαδή αναθεμελίωσης της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Διαφωνώ ριζικά με όσους προβάλλουν την ανάγκη απλής ανασυγκρότησης της χώρας. Δεν μας αρκεί η ανασυγκρότηση, η προσπάθεια δηλαδή να φτιασιδώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Χρειαζόμαστε αναθεμελίωση, μια συνολική αλλαγή. Μπορούμε καλύτερα, αν δημιουργήσουμε μια παραγωγική κοσμογονία».

Προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως στο επίπεδο της οικονομίας, δεν συμβιβάζεται με ένα κράτος που η αστική του παραγωγική τάξη έχει απωλέσει το δυναμισμό της και είναι κρατικοδίαιτη. «Η ελληνική αστική τάξη χρειάζεται να βρει την αυτοπεποίθησή της και τη ζωτική της ικανότητα, ώστε να δημιουργήσει χωρίς άσκοπους περιορισμούς και κανονιστικές αρχές. Χρειαζόμαστε τρόπους που θα επιτρέψουν τη συμφιλίωση του φιλελεύθερου πνεύματος με την αποτελεσματικότητα» είπε, επισημαίνοντας πως η παραγωγική αναδιάρθρωση απαιτείται να στοχεύει στις νέες επενδύσεις, αλλά συγχρόνως να κινηθεί προς τις διεθνώς εμπορεύσιμες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «απαιτείται μια νέα εθνική συμφωνία, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει το δυστυχές παρόν της και να ανοιχθεί θαρραλέα στο μέλλον».

Στην ομιλία του ο κ. Κικίλιας επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται ένα γενναίο άλμα στο μέλλον. «Θέλω μια άλλη Ελλάδα, ανορθωμένη και ισχυρή. Ας δώσουμε επιτέλους δύναμη στο μέλλον μας. Και ο δρόμος για την Ελλάδα αλλιώς περνάει από τις νέες τεχνολογίες» δήλωσε χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το ρόλο των πανεπιστημίων.

Χαρακτηρίζοντας ως μη αποδεκτή την υποβάθμιση της μεσαίας τάξης και την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των κατωτέρων στρωμάτων, ο Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ τόνισε πως το αύριο είναι ήδη εδώ. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε καλύτερα. Η ανόρθωση της χώρας περνάει από τον Έλληνα, από όλους μας. Είναι δική μας υπόθεση. Χρειάζεται όμως ο λαός αυτός να νιώσει και πάλι περήφανος, να σταθεί όρθιος. Και αυτό θα γίνει εάν δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που πλεονεκτεί, εάν δώσουμε μια νέα προοπτική. Γιατί χρωστάμε ένα θαύμα στην Ελλάδα, στον τόπο που μας γέννησε και μας ανάθρεψε. Χωρίς την Ελλάδα, δεν θα ήμασταν αυτό που είμαστε. Ας κλείσουμε στην ψυχή μας την Ελλάδα και θα αισθανθούμε μέσα μας να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το παρόν στην ομιλία του κ. Κικίλια έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας και πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., η Μαριέττα Γιαννάκου, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Χρήστος Προβόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, η Μαριάννα Λάτση, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης