ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της πολιτικής λύσης στο προσφυγικό ο Έλληνας Επίτροπος

Υπέρ της πολιτικής λύσης στο προσφυγικό ο Έλληνας Επίτροπος
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ώστε να συζητηθεί η προσφυγική κρίση. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 συνεδρίασαν εν μέσω αλληλοκατηγοριών για το ζήτημα των ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης REUTERS/Francois Lenoir

Η λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην παρέμβασή του στην ετήσια σύνοδο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ) που διεξάγεται στην Ισπανία.

«H Κομισιόν δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια τόσο κρίσιμη και χωρίς προηγούμενη κατάσταση», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος, επισημαίνοντας πως κάθεται σε μια πολύ καυτή καρέκλα και πως από την πρώτη στιγμή το θέμα αυτό μπήκε ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μέσα σε έξι μήνες υιοθετήσαμε την κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση, που ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, μετά υιοθετήσαμε το πλάνο των 10 σημείων για την αντιμετώπιση των διακινητών και τώρα το πλάνο της επανεγκατάστασης», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος και επεσήμανε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία πολύ δύσκολη περίοδο.

«Ο πρώτος στόχος ήταν να προστατευτούν αυτοί οι δύστυχοι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως έπρεπε την ίδια ώρα να προστατευτούν τα σύνορα της Ένωσης και για αυτό τριπλασιάστηκαν τα κονδύλια αλλά και η δύναμη της Frontex.

O Έλληνας Επίτροπος επεσήμανε πως τώρα υπάρχει η πολιτική και τα μέσα όμως είναι απαραίτητη και η στήριξη των κρατών-μελών.

«Υπάρχουν πιέσεις στα σύνορα. Πρέπει να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο. Μπορούν τα κράτη-μέλη να συνεχίζουν αναλαμβάνουν μόνα τους την υπευθυνότητα να προστατεύουν τα σύνορά τους; Η απάντηση είναι όχι», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας τους επόμενους στόχους που είναι η υιοθέτηση της πολιτικής του επαναπατρισμού, η προστασία των συνόρων και των ανθρώπων με κανόνες και η μεταστέγαση τους.

Έστειλε, όμως, και το μήνυμα πως η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι πολιτική.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε λαοί μεταναστών. Η Κομισιόν έχει κάνει όσα έπρεπε. Τώρα είναι η ώρα των κρατών-μελών», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «τα κράτη-μέλη που θέλουν τη βοήθειά μας μπορούν να βασίζονται σε εμάς».

Το πρόβλημα των ελληνικών δήμων

Πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από όλη την Ελλάδα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Επίτροπος παρουσίασε και ανέλυσε την πολιτική της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με τη ραγδαία αύξηση του προσφυγικού ρεύματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρότρυνε τους παριστάμενους αυτοδιοικητικούς να συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών (Μετανάστευσης), ώστε να γίνεται πλήρης χρήση όλων των εργαλείων και μέσων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ