ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες κομματικές ισορροπίες φέρνει η συμφωνία για το ονοματολογικό

EUROKINISSI

Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή η συμφωνία για το ονοματολογικό που υπεγράφη την Κυριακή στη Μεγάλη Λίμνη Πρεσπών.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει, από το Σάββατο, καταγράψει την πρώτη κοινοβουλευτική απώλεια με την διαφοροποίηση και διαγραφή του Δ. Καμμένου από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ. Το συγκυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει, πλέον, σοβαρά προβλήματα συνοχής καθώς την επόμενη μέρα ανακοίνωσε την αποχώρησή της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου ενώ ηχηρές αντιδράσεις υπάρχουν και στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Προβλήματα εμφανίζονται και στο Κίνημα Αλλαγής μετά την απόφαση του Ποταμιού να μην συνταχθεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο ζήτημα της συμφωνίας. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο διάλογο το βράδυ της Παρασκευής κατά τον οποίο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση του Ποταμιού, επικαλούμενη το γεγονός ότι η ίδια είναι το μόνο εκ ελεγμένο όργανο του Κινήματος.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης εξήγησε στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ότι εκπροσωπεί το κόμμα και τις αποφάσεις του Ποταμιού και ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που η κ. Γεννηματά αποφάσισε να παρακάμψει την πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ. Μετά από τις εξελίξεις αυτές ο κ. Θεοδωράκης αποφάσισε να συγκαλέσει για το απόγευμα της Δευτέρας έκτακτη σύσκεψη των ηγετικών στελεχών του Ποταμιού, κατά την οποία θα συζητηθεί το μέλλον της συμμετοχής του Ποταμιού στο ΚΙΝΑΛ.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προχωράνε στα επόμενα βήματα. Ήδη στην Κουμουνδούρου έχουν θέσει σε ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό και σύντομα αναμένονται ενημερωτικές εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα για τη συμφωνία.

Οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδας θα κληθούν να διαδραματίσουν ειδικό ρόλο στη συγκεκριμένη συγκυρία καθώς από τη μία θα πρέπει να απορροφήσουν τις αντιδράσεις και από την άλλη να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τα θετικά της συμφωνίας. Άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στις Πρέσπες βρέθηκαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προϊδεάζει για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να περιοριστεί το πολιτικό κόστος.

Από την άλλη στη Νέα Δημοκρατία ανεβάζουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους καθώς βλέπουν ότι πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία γίνεται ιδιαίτερα εύθραυστη. Αν και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διεμβολισμό των ΑΝΕΛ, στη ΝΔ έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν πρόκειται να εντάξουν στην ΚΟ τους τον Δ. Καμμένο, καθώς γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα τους έπληττε επικοινωνιακά σε αυτή τη φάση. Παράλληλα, όμως, θα στοχεύσουν στα μεσαία κλιμάκια του κόμματος και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. «Πολλά στελέχη των ΑΝΕΛ αποχωρούν, γιατί θεωρούν ότι η αξιοπρέπεια, η τιμή τους και η Μακεδονία δε μπαίνουν σε διαπραγμάτευση για καμία καρέκλα. Το 3% του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπείς σε αυτά που προεκλογικά έλεγαν», υποστήριξε, σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης