ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύσκολα της συμφωνίας και ο περιορισμός του πολιτικού κόστους

Τα δύσκολα της συμφωνίας και ο περιορισμός του πολιτικού κόστους
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ υπεγράφη χθες σε πανηγυρικό κλίμα στις Πρέσπες ωστόσο από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα.

Και οι δύο πλευρές θα κληθούν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τα κεκτημένα της συμφωνίας ενώ ο δύσκολος ρόλος ανήκει στην ΠΓΔΜ που θα πρέπει να εκπληρώσει όλα τα στάδια της συμφωνίας ώστε αυτή να επικυρωθεί στο τέλος του χρόνου από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, σε καμία περίπτωση, και ο Ζάεφ θα κριθεί για την πολιτική του ικανότητα να πείσει το λαό του πως πρόκειται για μια καλή συμφωνία ώστε να κερδίσει το δημοψήφισμα και στη συνέχεια, να εξασφαλίσει τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της Βουλής της χώρας του ώστε να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση.

Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε το Σάββατο μια κοινοβουλευτική μάχη, διατηρώντας τη συνοχή της, αυτή όμως είχε συνέπειες στους ΑΝΕΛ: τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου και την αποχώρηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση γνωρίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο ο κ. Τσίπρας ουδέποτε υπολόγισε, ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να ανακτηθεί, μια που το 2019 είναι χρονιά τριών εκλογικών αναμετρήσεων. Πλέον αναζητούνται οι τρόποι ώστε να αποδείξει ότι η περιοχή της Μακεδονίας και η Θεσσαλονίκη θα επωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία εμπράκτως.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας σε σχέση με το ονοματολογικό έχει να κάνει με την ευαισθησία ενός κόσμου που έχει υποστεί μέσα στα χρόνια της κρίσης ταπεινωτικές ήττες και φτωχοποίηση και πιστεύει πως πρόκειται για άλλη μια απώλεια, αυτή τη φορά εθνική. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν έχει χάσει κάτι, αντιθέτως έχει πάρει με την προσθήκη της λέξης «βόρεια» μπροστά από το Μακεδονία, όρο που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Η κυβέρνηση επιπλέον θεωρεί πως οι «έμποροι πατριωτισμού» εκμεταλλεύονται πολιτικά για ψηφοθηρικούς λόγους τις ευαισθησίες των πολιτών και ειδικά των μακεδόνων, γεγονός που αποδεικνύεται από τα επεισόδια έξω από τη Βουλή στα οποία πρωτοστάτησαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής και από το οργανωμένο σχέδιο εφόδου στη Βουλή από τα Τάγματα Εφόδου, όπως κατήγγειλε ο Νίκος Βούτσης. Η κυβέρνηση εκτιμά πως όσο εξομαλύνονται οι σχέσεις με την γειτονική χώρα και όσο η Ελλάδα ανακτά την εθνική κυριαρχία της μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τόσο θα αμβλύνονται οι αντιδράσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως δαπανήθηκε μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο στην επίλυση του ονοματολογικού και πλέον επιθυμεί να επικεντρωθεί στην πραγματική απειλή, δηλαδή στην Τουρκία. Ένας σοβαρός λόγος που επιθυμούσε την επίλυση του Σκοπιανού ήταν η «άμυνα» έναντι του μουσουλμανικού τόξου και της επιρροής της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Τώρα, με το καλοκαίρι να αναμένεται «καυτό» σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας που μπορεί να είναι δυσμενές για την Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και στην ανακοπή των σχεδιασμών της γείτονος να ξεκινήσει εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.