ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα χαρτιά της στο ασφαλιστικό γνωρίζει ότι πρέπει να ανοίξει η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου είναι θέμα χρόνου να αποκαλύψει και νέες πτυχές της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης από την στιγμή που επιθυμεί να προωθήσει την ψήφισή της στα μέσα του Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο και στην έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί άγχος αφού θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων χωρίς να είναι σίγουρο πόσες από τις ρυθμίσεις που προγραμματίζονται θα ενταχθούν τελικώς σ’ αυτό.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ενεργειακά ζητήματα με αιχμή τον ΑΔΜΗΕ καθώς οι δανειστές δεν δέχονται την λύση που προκρίνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ζητούν ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί να είναι πιο ανταγωνιστικός ενώ θα πρέπει να κλείσει και το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια με τους θεσμούς να ζητούν αριθμητικά στοιχεία για το πόσο από τις ρυθμίσεις θα απαλλαγούν οι τράπεζες από μη εξυπηρετούμενες οφειλές.

Πάντως, το Μαξίμου φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες διακρίνει την καλλιέργεια ενός περίεργου κλίματος εις βάρος της χώρας μας από το εξωτερικό κι έτσι ερμηνεύει τόσο δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που εμφανίζουν την ελληνική κυβέρνηση να καθυστερεί με αποτέλεσμα να μετατίθεται για το καλοκαίρι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όσο και τις τελευταίες πληροφορίες περί εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.

«Περαστικά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων που κάνει λόγο για αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδα που παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν.

Ωστόσο, όλες αυτές οι πληροφορίες ακόμη κι αν προέρχονται από το εξωτερικό δεν αφήνουν αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου που διαπιστώνει ότι κάποιοι κύκλοι είτε συντηρητικοί είτε ακραίοι αναγκάζουν την κυβέρνηση να απολογείται δίνοντας τροφή στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως και να έχει με βάση τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο Αλεξης Τσίπρας η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει έστω και μόνη της εφόσον τα κόμματα δεν επιθυμούν την συναίνεση σε μία σειρά θεμάτων όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό για το οποίο όπως είπε αρνήθηκαν να χαραχτεί μία εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές.

Στόχος του Μαξίμου είναι να εκθέσει πολιτικά τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις και να αποδείξει ότι η κυβέρνηση μπορεί και μόνη της να υλοποιήσει μεγάλες τομές όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή έγινε κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην δημιουργία οικουμενικών σχημάτων και επιπλέον δεν σκοπεύει να καταφύγει σε εκλογές τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης