Τσίπρας για ονοματολογικό: Ιστορικής σημασίας νίκη με οφέλη και στο οικονομικό πεδίο
«Ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα φέρει πολλαπλά οφέλη και σε οικονομικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα από μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει τις σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους: «Να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις γειτονικές χώρες, στη ζωτική από γεωπολιτικής και οικονομικής πλευράς περιοχή των Βαλκανίων. Η πρόσφατη συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η διαιώνιση αυτού του προβλήματος στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε «άτυπη συμπρωτεύσουσα της Αθήνας σε ουσιαστική πρωτεύουσα οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής».
«Και το χειρότερο, άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονές μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας»
«Η χώρα με τις δύσκολές επιλογές μας και τη σκληρή μας προσπάθεια, τούτες τις μέρες αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα», αλλά μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους στο διεθνές στερέωμα.
Τόνισε ότι για τους λόγους αυτούς, έχει ανακτήσει και στον υπέρμετρο βαθμό, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων της.
«Και όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δε το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό», σχολίασε, «δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας». Πρόσθεσε ότι αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, «επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο».
Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, της σταθερότητας και της προόδου «είναι ήδη εδώ». «Και κανείς δε θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και η επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν ένας διαρκής αγώνας, που σήμερα βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα».
Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, είπε πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον μια από τις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις. «Δεν είναι πια οι εταίροι μας επιφυλακτικοί, διαμηνύουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης, είναι μια χώρα πρότυπο». Πρόσθεσε ότι όμως «και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, διαγράφεται ξεκάθαρα πλέον αυτή η θετική κατάσταση».
«Με το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο, κόβουμε τις γέφυρες με το παρελθόν και η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Σημείωσε ότι «ξαναδίνουμε στην έννοια των μεταρρυθμίσεων το πραγματικό της θετικό νόημα, εισάγοντας τομές με προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο. Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς στην αύξηση της απασχόλησης, της μείωσης της ανεργίας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτό το θετικό μομεντουμ που με τόσο κόπο διαμορφώσαμε και για να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης στο μέλλον, υπάρχει μια τελευταία σημαντική εκκρεμότητα, η πλέον καταλυτική.
Αναφέρθηκε, δηλαδή, στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου, στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Ολοκληρώσαμε χθες με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εγκαίρως τις τελευταίες μας υποχρεώσεις όπως προβλέπονται στο τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, και μας χωρίζει σχεδόν μια βδομάδα από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο θα αποφασιστούν και θα εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο περίγραμμα που τέθηκε στο περσινό Eurogroup του Ιουνίου του 2017, και εκεί θα αποφασιστεί και το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τη σχέση μας με τους εταίρους», τόνισε.
Έστειλε το σαφές μήνυμα ότι: «χρειαζόμαστε εκεί μια απόφαση καθαρή, χωρίς ασάφειες, ένα σαφές μήνυμα στις αγορές χρήματος, χωρίς αστερίσκους. Μια απόφαση γενναία και αντάξια των ιστορικών περιστάσεων όχι μόνο στενά για την ελληνική περίπτωση, αλλά, για το σύνολο της ευρωζώνης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.