Στα άκρα η σύγκρουση για τη συμφωνία με τα Σκόπια - Προς αποχώρηση το ΚΚΕ
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη συμφωνία με τα Σκόπια, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ προσανατολίζεται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία.
Ευθεία πρόκληση στους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι το «όχι» που ετοιμάζονται να πουν ισοδυναμεί με «ναι» κάτω από την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην συμφωνία που θα υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες, απηύθυνε η ΝΔ.
«Όποιος το Σάββατο πει ναι στην πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία και ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί αυτή η δρομολογημένη υπαναχώρηση από εθνικές θέσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας», είπε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ και κάλεσε τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου να μην πάνε κόντρα στη συνείδησή τους.
«Η συμφωνία που φέρατε ουσιαστικά υλοποιεί την αλυτρωτική πρόταση για την Μακεδονία του Ίλιντεν… Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα ευθύνης είναι και η μέρα αρχών και συνείδησης της κάθε μιας και του καθενός και εσείς μεταξύ συνείδησης και εξουσίας επιλέξετε την εξουσία», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ από την πλευρά του Κώστας Τσιάρας τόνισε πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής».
Στη ΝΔ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που χαρακτήρισε πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ την πιο μακροσκελή επιστολή αυτοκτονίας.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να ζήσει ειρηνικά με τους κατοίκους του κοινωνικού κράτους και να μην υπάρχει τίποτα που θα μας χωρίζει. «Είναι σαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέλει να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Ιβάνοφ», σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε πως καμία αναφορά δεν υπάρχει στη συνθήκη για εθνότητα και εθνικότητα, αλλά αναφορά στην ιθαγένεια και στην υπηκοότητα. «Η εθνότητα είναι ζήτημα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού. Η συνθήκη ξεχωρίζει την γεωγραφία από την ιστορία είναι αναμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική», είπε, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε πως δεν πρέπει να χωριστούμε ξανά σε προδότες και εθνικόφρονες.
Για «πρόταση θυμηδίας», έκανε λόγο από τους ΑΝΕΛ ο Κώστας Ζουράρις.