Κόντρα για το πολυνομοσχέδιο, «έκρηξη» για το Σκοπιανό
«Εκρηκτικό» ήταν το σκηνικό στη Βουλή στη συνεδρίαση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας να επισκιάζουν τη συζήτηση.
Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 154 «ναι», όμως η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ανακοίνωσή του για την κατάθεση πρότασης μομφής από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.
Η συζήτηση για την πρόταση αυτή είναι σε εξέλιξη, στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη μία, μετά τα μεσάνυχτα.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.
Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η συζήτηση το Σάββατο το μεσημέρι για να αποφύγει τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί.
«Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόστηκε επί της δικής σας πρότασης δυσπιστίας όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω τον περιορισμό χρόνου. Αφού είστε περήφανοι, δώστε χρόνο να διαφημίσετε τη πολιτική σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Βούτσης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση χρονικού περιορισμού και πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι κάθε πολιτική δύναμη θα ασκήσει τα καθήκοντα της.
Μητσοτάκης: Κακή η συμφωνία
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για το Σκοπιανό ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή» και «μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».
«Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λύνει το Σκοπιανό γιατί έτσι θέλει ο διεθνής παράγοντας και ελπίζοντας στην «κατανόηση των εταίρων σε οικονομικά θέματα».
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρωθυπουργός -που δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης- προχώρησε σε παρέμβαση, τόσο για τα ζητήματα του πολυνομοσχεδίου όσο και για την πρόταση μομφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε και είπε χαρακτηριστικά ότι «σε περίπτωση που δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε».
Αναφέρθηκε δε, με σκληρά λόγια στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «φερέφωνο του πραγματικού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά».
Στο «στόχαστρο» του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε, ωστόσο, και ο πρώην πρωθυπουργός, τον οποίο κατηγόρησε για μεγάλες ευθύνες στο ονοματολογικό πρόβλημα με τη γειτονική χώρα.
Η… σύγκρουση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν περιορίστηκε, όμως, στο ονοματολογικό, με τους δύο πολιτικούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και για την οικονομία και τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τέταρτο μνημόνιο» αλλά χωρίς χρηματοδότηση το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας παράλληλα ότι δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια.
Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα, τον Αύγουστο, βγαίνει από το μνημόνιο και πως η κυβέρνηση προχώρησε σε δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα «με άδεια ταμεία ύστερα από μια πενταετία προγραμμάτων» και πέτυχε «επί τρία συναπτά έτη όχι μόνο να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους» αλλά να έχει και υπεραπόδοση.
Γεννηματά: Ένα βήμα, όχι μια ολοκληρωμένη λύση
Για καλλιέργεια διχαστικού και πολωτικού κλίματος κατηγόρησε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά, που κατά την τοποθέτησή της είπε πως η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι ένα βήμα αλλά όχι μια ολοκληρωμένη λύση.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως υπάρχουν θετικά σημεία στη συμφωνία αλλά και αρνητικά που απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης λύσης και συμπλήρωσε πως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μόνον εάν υπάρξουν αλλαγές στο ζήτημα της γλώσσας και της εθνικότητας.
Θεοδωράκης: Ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διεφάνη και μια διαφωνία θέσης μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ένα «απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το Ποτάμι θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ένα «νέο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση αλλά με πολλά νέα βάρη για όλους».
Κουτσούμπας: Η συμφωνία δεν είναι τίποτα άλλο από ξαναμοίρασμα στην περιοχή των Βαλκανίων
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε τοποθετηθεί επί του Σκοπιανού χθες, λέγοντας ότι «η συμφωνία περιέχει σπέρμα αλυτρωτισμού σε ό,τι αφορά στην εθνική και τη γλώσσα».
«Αφήστε τις μεγαλοστομίες περί ιστορικών στιγμών, η συμφωνία αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από το ξαναμοίρασμα στην περιοχή των Βαλκανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο», είπε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ η συμφωνία αυτή αποτελεί συστατική επιστολή για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.