ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ ως εργαλείο διεμβολισμού

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ ως εργαλείο διεμβολισμού
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τα διπλωματικά εφόδια που παρέλαβε από τη ΝΔ, αντιμετώπισε τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ ως εργαλείο διεμβολισμού του πολιτικού συστήματος και πρόκλησης προβλήματος του πολιτικού της αντιπάλου, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σχολιάζοντας αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, στους χειρισμούς του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1959, ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι το 1959 οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές από αυτά που συνέβησαν μετά το 1990, όταν δηλαδή οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα πέρασαν σε άλλο στάδιο καθώς υπήρχε πλέον μια ανεξάρτητη χώρα με συγκεκριμένη δική της πολιτική και όλα άρχισαν να αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα.

"Οι διαπραγματεύσεις κρατούν 30 χρόνια. Είναι εντυπωσιακό ότι, ενώ υπάρχουν αναγνώσεις διαφορετικές που είναι υπέρ των ελληνικών επιχειρημάτων, η σημερινή κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτές τις αναγνώσεις που είναι εναντίον των ελληνικών επιχειρημάτων", είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: "Επί 30 χρόνια που διαρκεί αυτή η διαπραγμάτευση, όλες οι οδηγίες που έστελναν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών σε όλους τους διπλωμάτες, είτε σε πρεσβείες είτε σε διεθνείς οργανισμούς, ήταν σαφείς και ξεκάθαρες. Όποτε σε κείμενο ή τοποθέτηση υπάρχει ή αναφέρεται το επίθετο ‘μακεδονικός', ‘μακεδονική', θα υποβάλλεται ένσταση και άρνηση αποδοχής". Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι αυτές τις οδηγίες και τη θέση αυτή δεν την χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά καταφεύγει σε επιχειρήματα τα οποία υποσκάπτουν τις ελληνικές θέσεις και αυτό είναι πρωτόγνωρο.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε σθεναρή τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή η οποία είναι και αυτή που επέβαλε στο ΝΑΤΟ την ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία χωρίς λύση δεν υπάρχει πρόσκληση. "Αυτό ήταν το μεγάλο διπλωματικό χαρτί που κληρονομήσατε, ένα πυρηνικής αξίας χαρτί το οποίο κληρονομήσατε από τη δική μας παράταξη. Και αντί να αξιοποιήσετε μια συγκυρία θετική αντί να αξιοποιήσετε ότι 10 χρόνια έχουν νιώσει στα Σκόπια τι θα πει να είσαι εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, και να αξιοποιήσετε τα διπλωματικά εφόδια που παραλάβατε από εμάς, εσείς φέρνετε μια συμφωνία που υπολείπεται και των διπλωματικών εφοδίων και της ευνοϊκής συγκυρίας", είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε:

"Αντιμετωπίσατε ένα εθνικό θέμα ως εργαλείο διεμβολισμού του πολιτικού συστήματος και πρόκλησης προβλήματος του πολιτικού σας αντιπάλου. Αυτό είπε άλλωστε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ότι το Μακεδονικό θα γίνει αφορμή αναδιάταξης του πολιτικού περιβάλλοντος. Το μέλημά σας λοιπόν από την αρχή δεν ήταν μια επιτυχής διαπραγμάτευση αλλά να χρησιμοποιήσετε το θέμα για να δημιουργήσετε πρόβλημα στους πολιτικούς σας αντιπάλους".