ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης για Σκοπιανό: Δεν χωρούν τακτικισμοί και προσχηματικές αιτιάσεις

EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του, γνωστοποίησε πως «εντός της εβδομάδας θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή» για τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τόνισε πως «ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων. Θα ακολουθήσουν δευτερολογίες και θα τριτολογήσει ο πρωθυπουργός. Το πότε και πώς ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, υπό την αίρεση ότι 24 ώρες πριν θα υπάρχει ειδοποίηση προς τα κόμματα, θα το γνωρίζουμε ίσως σε λίγες ώρες».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Βούτσης ζήτησε να γίνει ένας διάλογος «επί της ουσίας» και να αποφευχθούν οι τακτικισμοί.

«Είναι ό,τι χειρότερο για τόσο σοβαρά θέματα, στο κατώφλι της επίλυσής τους, να γίνεται διαχείριση για τακτικούς λόγους και προσχηματικές αιτιάσεις. Κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Στο καίριο ζήτημα, αν στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα υπάρχει πλέον επισήμως και διεθνώς αναγνωρισμένος -και από τη χώρα μας- ο όρος "Μακεδονία", ελπίζω να υπάρχει ξεκάθαρη στάση από όλα τα κόμματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση για να υπογράψει τη συμφωνία, έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων: «Είναι κάτι εντελώς αναιτιολόγητο, προσχηματικό και συνταγματικά μετέωρο, να πει κανείς ότι δεν μπορεί να υπογράψει αυτή την συμφωνία η κυβέρνηση της χώρας που θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή, εφόσον όλα τα στάδια και επί μέρους βήματα ρητά προβλέπονται στον "οδικό χάρτη" έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι είναι μία άποψη που δεν θα επανέλθει, είναι διαδικαστική και για δημιουργία εντυπώσεων, όχι ουσιαστική», είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να προσεγγίσουν την ιδέα της συνανάπτυξης και της σταθερότητας.

Όπως σημείωσε, πέραν της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ, «η επίσης επί θύραις συμφωνία με την Αλβανία από ελληνικής πλευράς, η βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ που εξελίχθηκε αυτό το εξάμηνο και έδωσε ευκαιρία για συναντήσεις και συναντίληψη ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες και η επιτάχυνση στην διαμόρφωση προϋποθέσεων εισόδου στην ΕΕ από σειρά χωρών, είναι ένα ολόκληρο "πακέτο" που προσδίδει σταθερότητα και πλεονεκτήματα για οικονομικές, ενεργειακές, εμπορευματικές σχέσεις, οδούς και στοιχεία μίας ευρύτερης παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το έχουν απόλυτα ανάγκη όλες οι χώρες. Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από αυτή τη συμφωνία και επ' αυτού δυστυχώς δεν γίνεται διάλογος».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως η συμφωνία διασφαλίζει πλήρως από «γκρίζες περιοχές» για μελλοντικούς αλυτρωτισμούς από άλλον συσχετισμό δυνάμεων στη γείτονα χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης