Το «πικρόν ποτήριον» του τελευταίου μνημονιακού νομοσχεδίου
Σε ρυθμούς Πολυνομοσχεδίου κινείται από σήμερα η κυβέρνηση, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο 534 σελίδων θα συζητηθεί αρχικά στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και την Τετάρτη θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη.
Παρότι πρόκειται για το τελευταίο νομοσχέδιο που συνδέεται με αξιολόγηση, κανείς δεν αναμένει μια εύκολη ψηφοφορία αφού η πολιτική σύγκρουση θα κορυφωθεί.
Δυσφορία υπάρχει και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το φρένο του Μαξίμου σε σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Την περασμένη εβδομάδα, το κόμμα ενημερώθηκε για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου από έξι αρμόδιους υπουργούς σε ειδική συνεδρίαση (και όχι ΚΟ), ωστόσο φαίνεται πως αυτή η ενημέρωση δεν ήταν αρκετή για κάποιους από τους βουλευτές, με προεξάρχοντα το Νίκο Φίλη, που ζήτησαν νέα ενημέρωση και μάλιστα παρουσία του πρωθυπουργού.
Το Μέγαρο Μαξίμου έκοψε εν τη γενέσει της τη σχετική κουβέντα και έβαλε τέλος τόσο στο αίτημα όσο και στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ανοιχτό ενδεχόμενο σύγκλησης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι βουλευτές που γκρινιάζουν τόσο για την ουσία των προαπαιτούμενων όσο και για έλλειψη ενημέρωσης και υπολειτουργίας των αρμόδιων οργάνων. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν πολύ δύσκολες διατάξεις όπως την τροποποίηση της σύμβασης του Υπερταμείου το οποίο πλέον μπαίνει εγγύηση στον ESM για την αποπληρωμή του χρέους.
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως φέρνει ένα τέταρτο μνημόνιο που θα επιφέρει νέα μέτρα ύψους 5 δισ., έως το 2022, με την κυβέρνηση να απαντά πως με δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και αποκαθίστανται οι εργασιακές σχέσεις, μειώνεται η φορολογία και οι κοινωνικές δράσεις αυξάνονται με το νέο Μεσοπρόθεσμο.
Τελειώνει ο χρόνος για το χρέος
Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος μπορεί να μπαίνουν στην τελική ευθεία ωστόσο ΔΝΤ και Βερολίνο δεν έχουν καταφέρει να βρούν κοινό έδαφος και αναζητείται συμβιβαστική λύση. Σήμερα κατά τη συνάντηση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο των συναντήσεων που θα γίνουν με τους επικεφαλής πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών - ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας-, θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για γεφύρωση των διαφορών τους, την ώρα που ο χρόνος για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, μετρά αντίστροφα.
Το Σάββατο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ζήτησε από τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη και να εστιάσουν σε μια ατζέντα για την ανάπτυξή, στέλνοντας έτσι «μήνυμα» μεταξύ άλλων και προς το Βερολίνο για την ανάγκη αλλαγής του μείγματος της πολιτικής που μέχρι τώρα εστιαζόταν στη λιτότητα.