ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Νέο blame game - Επόμενο ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Σκοπιανό: Νέο blame game - Επόμενο ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής
Γ.Τ Πρωθυπoυργού/Andrea Bonetti

Καθυστερήσεις παίζει η πΓΔΜ για το ονοματολογικό με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για έμφαση στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα της λύσης τονίζοντας πως δεν τη δεσμεύει ο χρόνος.

Την αναβολή του τηλεφωνήματος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Ζάεφ: «Ενδεχομένως θα καλέσουμε την Αθήνα και ελπίζω να είναι πολύ γρήγορο το τηλεφώνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Παράλληλα,ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε πως «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτή να καταστεί βιώσιμη και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές. Παραμένω αισιόδοξος, παρότι δεν είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις».

Ο Ζάεφ είπε ακόμη ότι ήθελε να τηλεφωνήσει την Παρασκευή στην Αθήνα, αλλά θεωρεί πως υπάρχει χρόνος ακόμη μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου ή μέχρι το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ λίγες μέρες νωρίτερα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Οσμάνι μετά από συνάντηση με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε πως οι επόμενες ώρες μπορεί να είναι κρίσιμες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Η Αθήνα «δείχνει» προς την πλευρά Ντιμιτρόφ κατηγορώντας τον πως «παίζει παιχνίδια». Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, κυβερνητικός αξιωματούχος είπε με νόημα, ότι και ο Ζάεφ δήλωσε πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει σύντομα.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν θα έχει χαρακτήρα διαπραγμάτευσης και η απάντηση θα πρέπει να είναι «ναι» ή «όχι», άρα θα επισφραγίσει ότι υπάρχει συμφωνία ή όχι.

Πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων «διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές» την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφεραν πως αν η γειτονική χώρα πιστεύει πως σπρώχνοντας τη διαπραγμάτευση πιο κοντά στις κρίσιμες ημερομηνίες πιστεύει ότι θα κερδίσει περισσότερα, κάνει λάθος. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η αιρεσιμότητα, κατά συνέπεια εάν δεν πάει προς επικύρωση στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, τότε επί της ουσίας δεν υπάρχει συμφωνία.

Πάντως, από την ελληνική πλευρά καταγράφεται τόσο αισιοδοξία για μια ευτυχή κατάληξη όσο και προβληματισμός αφού με τις διαρκείς παρατάσεις κινδυνεύει να χαθεί το μομέντουμ.