ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: «Σκληρό ροκ» από την κυβέρνηση με φόντο τα συλλαλητήρια

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Υψηλούς τόνους και σκληρή κριτική επιλέγει η κυβέρνηση ως απάντηση στα όσα επιχειρεί να της καταλογίσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε σχέση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για το Σκοπιανό.

Την αρχή έκανε με τη χειμαρρώδη συνέντευξή του ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος δεν χαρίστηκε καθόλου στη ΝΔ και κατήγγειλε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για υποχωρητική στάση στη διαχείριση του ζητήματος.

Ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ μίλησε για κυβερνήσεις που δεν είχαν ούτε καν σχέδιο συμφωνίας αλλά «έλεγαν στον διεθνή παράγοντα να μην γίνει συμφωνία αλλά να βρεθεί ένας τρόπος να ληφθεί η απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο η ελληνική πλευρά θα υλοποιούσε στη συνέχεια». Παράλληλα έκανε λόγο για κυβερνήσεις που είχαν αποδεχτεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια».

«Αυτοί το έδιναν χωρίς να είναι καν σύνθετη (ονομασία), ολόκληρο» είπε ο Ν. Κοτζιάς, ζητώντας τους «να είναι λίγο πιο σεμνοί», καθώς, όπως είπε, «έχουν την κακή τύχη να διαβάζω όλα τα αρχεία του υπουργείου».
Επιπλέον, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ελλιπή ενημέρωση και «μυστική διπλωματία», ανέφερε ότι υπήρξαν τέσσερις επίσημες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και τέσσερις επίσημες ενημερώσεις σε διάστημα πέντε μηνών.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανώς ικανοποιημένο από τη συνέντευξη Κοτζιά. Πρώτον, επειδή δόθηκαν οι δέουσες απαντήσεις στην Αξιωματική Αντιπολίτευση που μοιάζει να ισορροπεί ανάμεσα στη γραμμή Καραμανλή (Βουκουρέστι) και τη γραμμή Σαμαρά και να εκφράζεται αντιφατικά στο ζήτημα. Δεύτερον, η κυβέρνηση θεωρεί πως η συνέντευξη Κοτζιά ενισχύει τον στόχο «διεμβολισμού» του ΚΙΝΑΛ, αφού τα καλά λόγια που είπε ο υπουργός Εξωτερικών για τη θητεία Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ ανταποδόθηκαν με μια σκληρή ανακοίνωση από το ΚΙΔΗΣΟ, η οποία φέρει τον τίτλο «Κυριάκος Σαμαράς;» και η οποία επικρίνει τη στάση του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπέρ της λύσης που προωθεί η κυβέρνηση δίχως τις επιφυλάξεις που διατηρεί η Φώφη Γεννηματά.

Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει πως η συνέντευξη Κοτζιά αποτέλεσε θετικό νεύμα προς την κυβέρνηση Καραμανλή και τις διαπραγματεύσεις της τότε ΥΠΕΞ, γεγονός που παράλληλα αυξάνει το «πρέσινγκ» για τη στάση που θα κρατήσει τώρα η κα Μπακογιάννη. Η κυβέρνηση θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιχαρακώνεται και θέλει να εντείνει αυτή την «ασφυξία». Την ίδια ώρα, ζητά από τα κυβερνητικά στελέχη να μετρούν τα λόγια τους ειδικά σε μια στιγμή που, όπως λένε, η ΝΔ βάζει το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο.

Με το βλέμμα στα συλλαλητήρια

Η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ακόμη γύρο συλλαλητηρίων κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία. Όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «σε αυτή τη διαπραγμάτευση πάμε να πάρουμε και όχι να δώσουμε» ωστόσο η αντιδράσεις είναι μεγάλες και είναι σαφές πως ειδικά στη Μακεδονία η κυβέρνηση θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος.

Επιπλέον, ο οδικός χάρτης της συμφωνίας μέχρι την επικύρωσή της περιγράφει μια πολύμηνη διαδικασία που προβληματίζει την κυβέρνηση, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει ο κόσμος να βρίσκεται στους δρόμους μέχρι τότε.

Πάντως, η επίσημη θέση της κυβέρνησης σε σχέση με τα συλλαλητήρια είναι πως το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι ιερό ωστόσο δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική να γίνεται σε τέτοια βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης