ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eνημέρωση για τα προαπαιτούμενα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Eνημέρωση για τα προαπαιτούμενα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την Τρίτη θα ενημερωθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν έγγραφου αιτήματος 36 εξ’αυτών για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με επιστολή τους προς το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτές από όλες τις τάσεις του κόμματος ζητούσαν την άμεση σύγκληση της ΚΟ προκειμένου «να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς και για το σχετικό Πολυνομοσχέδιο που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου 2018».

Ανάμεσά τους και ο Νίκος Φίλης ο οποίος επανειλημμένα έχει θέσει θέμα για τις ψηφισμένες περικοπές συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους και αμφισβητεί ανοιχτά το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου».

Το θέμα των συντάξεων αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων είναι ζητήματα «αγκάθια» για το κόμμα και έχουν εκφραστεί αρκετές φορές δημόσια οι διαφωνίες μελών του. Έτσι λοιπόν, το «μασάζ» θα αναλάβουν έξι υπουργοί, δηλαδή οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Χουλιαράκης και Νάσος Ηλιόπουλος, οι οποίοι θα ενημερώσουν σε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη στις 4 το απόγευμα τους βουλευτές.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να επιμείνει στη θετική ατζέντα, δηλαδή στην ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά και στις εξαγγελίες για μόνιμη φοροελάφρυνση από το 2019, πέρα από τις φοροελαφρύνσεις ύψους 700 εκατ, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λόγω του δημοσιονομικού χώρου που αποκτά πλέον η χώρα ενόψει της εξόδου από τα Μνημόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής, μίλησε για την μεταμνημονιακή εποπτεία που αποτελεί άλλο ένα «αγκάθι» στην ΚΟ του κόμματος, λέγοντας ότι «περνάμε πλέον από την επίβλεψη των μέσων και των στόχων στην επίβλεψη μόνον των στόχων», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα υπάρχουν ούτε νέες δεσμεύσεις, ούτε νέα προαπαιτούμενα και φυσικά ούτε νέες εκταμιεύσεις (τις οποίες, αντιθέτως με αυτά που λέει η ΝΔ), δεν θα τις χρειαζόμαστε».

Επιπλέον, η στήριξη της εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι στη «φαρέτρα» του υπουργείου Εργασίας, γεγονός που αναμένεται να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Τα προαπαιτούμενα θα έρθουν στη Βουλή με τη μορφή ενός νομοσχεδίου και τη μορφή του κατεπείγοντος, όπως όλα τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα κατατεθούν στη Βουλή περίπου στις 12 Ιουνίου και θα τύχουν επεξεργασίας από τις αρμόδιες Επιτροπές και την Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστούν έως τις 14 Ιουνίου.