Με 153 ψήφους υπέρ έναντι 145 κατά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2016
Με 153 ψήφους υπέρ, 145 κατά και δύο αποχές ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, με την οποία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016.
Το κυβερνητικό μέτωπο εμφανίστηκε αρραγές με τους 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους 9 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να ψηφίζουν «ναι».
«Όχι» ψήφισαν 74 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία (ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς απουσίαζε), οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 17 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι 15 του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές από το Ποτάμι, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων και ο ανεξάρτητος -πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Στάθης Παναγούλης.
Ίδιο αποτέλεσμα και για τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που υπερψήφισαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψήφισαν οι 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που είναι ο πρώτος επί κυβερνήσεων Αλέξη Τσίπρα, έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού.
Με τη συζήτηση να επεκτείνεται εκτός των οικονομικών θεμάτων και στα άλλα δύο κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας –το προσφυγικό και τη λεγόμενη συναίνεση- ο Αλέξης Τσίπρα επικαλέστηκε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα για να καταφερθεί εναντίον των επικριτών του και να υπερασπιστεί τις επιλογές των κυβερνήσεών του.
«Δεν λέτε να βάλετε μυαλό», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, όταν αναφερόμενος στα σενάρια πτώσης της κυβέρνησης, αντέτεινε πως ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει μία συμφωνία την οποία γνώριζε, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια αντί να μετέρχεται επικοινωνιακών μεθόδων, ενώ στη συνέχεια μίλησε για «ιστορική εκκρεμότητα» την οποία θα αναλάβει αυτός και η κυβέρνηση, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
«Αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε, ξέρουμε να το κάνουμε και να πετυχαίνουμε, και μόνοι μας, όταν ο λαός μας στηρίζει», είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η επίθεση στον πρωθυπουργό ήταν σφοδρή, με τον πρόεδρό της Γιάννη Πλακιωτάκη να κάνει νωρίτερα λόγο για προϋπολογισμό που συντάχθηκε στις σουίτες του Hilton –υπονοώντας ότι αυτός συντάχθηκε από τους θεσμούς.
«Μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με τη φίλη σας την Άγκελα;» διερωτήθηκε ο κ. Πλακιωτάκης, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο.
Στο ίδιο προεκλογικό ύφος εν όψει και των εσωκομματικών διαδικασιών στην αξιωματική αντιπολίτευση, κινήθηκε και ο υποψήφιος Βαγγέλης Μεϊμαράκης που μίλησε για «προϋπολογισμό λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος», για υπουργούς «πιο τροϊκανούς από τους τροϊκανούς» και για «νεοφιλελεύθερη ανάλγητη Αριστερά».
Ο κ. Μεϊμαράκης απέρριψε και αυτός τα περί συναίνεσης και συνεννόησης, χαρακτηρίζοντας το πρωθυπουργικό κάλεσμα ως «κουτοπονηριά».
Αυτό ήταν και το γενικότερο κλίμα της συνεδρίασης, στην οποία οι Έλληνες νομοθέτες εκλήθησαν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2016, που προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 5,7 δισ. ευρώ, με τους φορολογούμενους να καλούνται να καταβάλλουν την επόμενη χρονιά 2 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους σε σχέση με το 2015.
Για το 2015, προβλέπεται μηδενική ανάπτυξη έναντι της πρόβλεψης για ύφεση 2,3% που περιλάμβανε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ για το 2016 αναμένεται συρρίκνωση 0,7%, αισθητά μικρότερη από το -1,3% του προσχεδίου αντίστοιχα.
Στα στοιχεία αυτά στάθηκε ιδιαίτερα και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, η οποία ξεκίνησε με μία εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό και τη Σένγκεν, υπόθεση που μονοπώλησε τους τίτλους των ειδήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τόσο την αντιπολίτευση όσο και μερίδα των ΜΜΕ για την αναπαραγωγή σεναρίων που διακινούν κύκλοι του εξωτερικού, όπως σημείωσε.
Από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, απουσίαζαν ο έτερος των ανεξαρτήτων, βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος και, όπως προαναφέρθηκε, ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς, οι οποίοι δήλωσαν με επιστολές τους την πρόθεσή τους, έαν ήταν παρόντες, να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Οι επιστολικές ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα, καθώς οι εν λόγω βουλευτές δεν βρίσκονταν σε αποστολή της Βουλής.