ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ κρίνει τα επόμενα βήματα

Σκοπιανό: Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ κρίνει τα επόμενα βήματα
REUTERS/Stoyan Nenov

Μέσα στις επόμενες ημέρας εκτιμάται ότι θα γίνει το κρίσιμο τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, μια επικοινωνία που έχει καθυστερήσει λόγω της πολιτικής πίεσης που καταγράφεται στη γειτονική χώρα. Αν και από το πρωί οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επέμεναν ότι η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών θα γίνει σήμερα, τελικά φαίνεται ότι αυτή θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

 

Η συμφωνία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και δεν υπάρχει εμπλοκή, όμως απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν να γίνει η κρίσιμη τηλεφωνική επαφή. Συμφωνία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».

«Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» και τόνισε, για μία ακόμα φορά, ότι «οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση», ενώ εκτίμησε πως υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ερωτηθείς για τη στάση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει θέμα δεδηλωμένης» και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί με καθαρότητα υπέρ μιας λύσης, με βάση τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η χώρα και όχι «να προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά», τονίζοντας ότι επέλεξε να συμμαχήσει με το ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ, στο οποίο, όπως είπε, είναι εγκλωβισμένος.

Σε κομβικό σημείο η διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας βρίσκονται σε κομβικό σημείο και εφόσον καταγραφεί σύγκλιση στην επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντησή τους στις Πρέσπες, σε μια συμβολική τοποθεσία στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, όπου θα υπογραφεί και η συμφωνία.

Στη συνέχεια, η συμφωνία θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ και εφόσον ο Ζάεφ πάρει το «πράσινο φως», η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ με την οποία θα συναινεί στην ένταξή της. Το αίτημα των Σκοπίων όμως θα γίνει δεκτό μόνο μετά την συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που έχει θέσει ως όρο και ο Στόλτεμπεργκ.

Ο Ζάεφ θα προκληθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου όπου θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών ενώ τον Ιούλιο θα προκληθεί και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Με αυτά τα σημαντικά ορόσημα για τη χώρα του, ο Ζάεφ θα πάει σε δημοψήφισμα για νέα ονομασία και erga omnes το φθινόπωρο.

Τα δύσκολα έρχονται στη συνέχεια αφού ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα πρέπει να «περάσει» με πλειοψηφία 2/3 την συνταγματική αναθεώρηση. Όταν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν τότε η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, περίπου στα τέλη της χρονιάς.

Εφόσον λοιπόν σήμερα προκύψει συμφωνία αυτή θα είναι «πακέτο», οι διεργασίες θα διαρκέσουν αρκετά και θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι εγγυήσεις που έχει θέσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και ο διεθνής παράγοντας για να ολοκληρωθεί.