ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραυνοί από τον Ιβάνοφ - Δεν αποδέχεται το erga omnes

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/NAKE BATEV

Δεν αποδέχεται το erga omnes o πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του. «Είναι στάση αρχών», επισημαίνεται στο κείμενο, «και βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με τις θέσεις όλων των προηγουμένων προέδρων της χώρας. Ο πρόεδρος δεν αποδέχεται λύση στο ονοματολογικό για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».

Και αυτό, μόλις ένα 24ωρο πριν από τη συνάντησή του με τον Ντιμιτρόφ για να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις συζητήσεις που είχαν σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ της χώρας και ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, με την στάση του αυτή ο Ιβάνοφ δηλώνει ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τη συμφωνία για το όνομα, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

Σχετική ανάρτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της πΓΔΜ

Της ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Οι ανακοινώσεις Ζάεφ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δήλωσε πως η τελική συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας του θα επικυρωθεί στο κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πάει σε δημοψήφισμα.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος της πρωθυπουργίας του, ο Ζάεφ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΔΜ».

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Ανέφερε δε, ότι σύντομα αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα -κάτι που όπως είπε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή».

Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα. «Οι πολίτες περιμένουν κάποιον που μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Με τη σειρά του το Μέγαρο Μαξίμου σημειώσε ότι "τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης